|

Javítva a Paveway IV

A hírek szerint hamarosan végre megjelenhet a Pavevaw IV a brit Harrier GR9-esek arzenáljában, ugyanis a US Navy China Lake-i támaszpontján végrehajtott tesztek bíztató eredménnyel zárultak.


A Raytheon nevével fémjelzett, GPS/lézer irányítású bomba legújabb változatának igazából már tavaly hadrendbe kellett volna állnia a brit haderőnél, ám a Thales teljesen elektronikus gyújtójával komoly problémák adódtak a 2007 áprilisi tesztek során. A brit védelmi minisztérium, a Raytheon és a Thales rendkívül sikeres együttműködésének köszönhetően a Thales rekordidő alatt sikeresen áttervezte a gyújtószerekezetet, mely során számos komponenst jelentősen módosítottak.

Harrier és Paveway IV
Harrier és Paveway IV

A közelmúltban fejeződött be az újabb tesztelés, melyben 14 bombavetés eredménye tükrözte, hogy a problémákat valóban sikeresen kiköszörűlték a Thales mérnökei.

A sikeres bombacsalád legújabb tagja egy megnövelt átütőképesséű, 500 font-os Mk82-es robbanófejhez társítja a Thales gyújtószerkezetét illetve az Enhanced Paveway II vezérlőrendszerének módosított változatát. A Thales Aurora gyújtószerkezete lehetővé tesz adott magasságban, becsapódáskori illetve késleltetett gyújtást is. A megnövelt pontosságú és fokozott zavarástűrő IV-es változat a Paveway és Enhanced Paveway II és az 505 kg-os hagyományos bombákat váltja a briteknél.

Paveway IV
A Paveway IV közelebbről

A Paveway IV jelenleg a RAF GR9-es Harrierjeinek arzenáljában található meg csak, ám folyamatban van integrálása a Tornado GR4, az Eurofighter F2 és az F-35B arzenáljába is. Az egyelőre kérdés, hogy az USAF integrálja-e a változatot. A közeljövőben megkezdődnek a szállítások, így a bomba még idén debütálhat az Afganisztánban állomásozó Harrier-eken. Ezen felül a Raytheon System preciziós rendszerekért felelős igazgatójának nyilatkozata alapján megkezdődtek a tárgyalások a BAE system-mel a Paveway IV és a múlt héten Farnborough-ban bemutatott Mantis UAV házasításáról. A technológiai demonstrátor szerepkörben tetszelgő Mantis első repülése jövő év elején várható.