|

Összefogás a szomáliai kalózok ellen

Tegnap a spanyol és francia védelmi miniszter együttesen adott hangot Spanyolország azon szándékának, melyben egy minél szélesebbkörű, összefogást akarnak megvalósítani a Szomália kalózai ellen.


A 17 éve lényegében központi kormányzat nélküli Szomália partjai a világ legveszélyesebb vizei közé tartoznak. A Nemzetközi Hajózási Hivatal (International Maritime Bureau) adatai szerint a tavalyi év során több mint 25 hajót foglaltak el tengeri rablók a térségben. A kezdeményezést Washington minden valószínűség szerint erősen támogatni fogja. Az Egyesült Államok hadihajói a brit haditengerészet egykori szokásához hasonló módon eddigi is ádázul üldözték. Részben spanyol és francia nyomás hatására június óta könnyebb dolguk van a hadihajóknak, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése értelmében szomáliai felségvizekre is követhetik és elfoghatják a haramiákat, ha a szükség úgy hozza.

Erős kíséret
A hollandok nem bízzák a véletlenre: a De Zeven Provinciën osztályú fregatt, az Evertsen kíséri a szintén holland MS Prinsendam-et.

Áprilisban például egy spanyol halászhajó és egy francia luxusyacht esett áldozatául szomáliai kalózoknak. Utóbbinak jó nagy sajtóviszhangja volt. Mindkét eset áldozatok nélkül megoldódott. Illetve a luxusyachtot elfogó, a váltságdíjjal a szárazföldön menekülő kalózokra lecsapott a francia kommandó a GIGN és ismeretlen mennyíségű pénzt visszaszereztek megtizedelve a kalózokat (Párizs hivatalos álláspontja szerint nem lőttek le senkit)

GIGN munka közben
Franciák dolgavégeztével

A spanyol védelmi miniszter még nem tudott konkrét időpontot mondani az erők ilyetén bevetésére, ám vélhetően októbertől már sor kerülhet rá.