|

Összefogás a szomáliai kalózok ellen

Tegnap a spanyol és francia védelmi miniszter együttesen adott hangot Spanyolország azon szándékának, melyben egy minél szélesebbkörű, összefogást akarnak megvalósítani a Szomália kalózai ellen.


A 17 éve lényegében központi kormányzat nélküli Szomália partjai a világ legveszélyesebb vizei közé tartoznak. A Nemzetközi Hajózási Hivatal (International Maritime Bureau) adatai szerint a tavalyi év során több mint 25 hajót foglaltak el tengeri rablók a térségben. A kezdeményezést Washington minden valószínűség szerint erősen támogatni fogja. Az Egyesült Államok hadihajói a brit haditengerészet egykori szokásához hasonló módon eddigi is ádázul üldözték. Részben spanyol és francia nyomás hatására június óta könnyebb dolguk van a hadihajóknak, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése értelmében szomáliai felségvizekre is követhetik és elfoghatják a haramiákat, ha a szükség úgy hozza.

Erős kíséret
A hollandok nem bízzák a véletlenre: a De Zeven Provinciën osztályú fregatt, az Evertsen kíséri a szintén holland MS Prinsendam-et.

Áprilisban például egy spanyol halászhajó és egy francia luxusyacht esett áldozatául szomáliai kalózoknak. Utóbbinak jó nagy sajtóviszhangja volt. Mindkét eset áldozatok nélkül megoldódott. Illetve a luxusyachtot elfogó, a váltságdíjjal a szárazföldön menekülő kalózokra lecsapott a francia kommandó a GIGN és ismeretlen mennyíségű pénzt visszaszereztek megtizedelve a kalózokat (Párizs hivatalos álláspontja szerint nem lőttek le senkit)

GIGN munka közben
Franciák dolgavégeztével

A spanyol védelmi miniszter még nem tudott konkrét időpontot mondani az erők ilyetén bevetésére, ám vélhetően októbertől már sor kerülhet rá.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.