|

Közeleg az indiai BVR rakéta tesztje

Az indiai sajtó értesülései szerint a DRDO lényegében készen áll a saját fejlesztésű BVR (Beyond Visual Range, látóhatáron túli) levegő-levegő rakétájuk, az ASTRA első teljes körű, éles tesztelésére. A Defence Research and Development Organisation (DRDO) nyilatkozata szerint a tesztre az elkövetkező 45 napon belül bármikor sor kerülhet. A hordozóplatform egy Szu-30MKI lesz.

Az ASTRA modellje a 2003-as Aero India-n

Az ASTRA modellje a 2003-as Aero India-n ,

Mint a bevezetőben említve lett természetesen nem ez lesz a rakéta első tesztje. Az első, navigációs rendszer nélküli próbára 2003. májusában került sor, amit 2007. március 25-én újabb sikeres teszt, majd 2 napra rá, függőleges föld-levegő indításra is sor került, ami jelezheti, hogy a légierő mellett a haditengerészet is érdekelt a rakétában. Természetesen az elektronikai alrendszereket és a meghajtást földi tesztek keretében is ellenőrizték.

Az ASTRA-ról túl sok konkrétumot még nem tudni. A DRDO részéről napvilágot látott információk alapján a futurisztikusnak leírt rakéta célpontját 1,2 – 1,4 Mach sebességgel fogja el. A rakéta hatótávolságával kapcsolatban ezidáig nem voltak hajlandóak nyilatkozni, ám egyes információk alapján extrém nagy magasságban a korai modell 90-110 km hatótávolsággal bír majd. A légkörben lefelé haladva ez értelemszerűen fokozatosan degradálódik, így 9 km magasságig cirka 44, tengerszinten indítva pedig mintegy 30 km hatótávolságot saccolnak az első változatoknak.

A rakéta a Szuhojok mellett az egyelőre tesztelés alatt álló, MiG-21 váltó, saját fejlesztésű LCA Tejas, illetve a modernizálás előtt álló Mirage-2000 és MiG-29 gépek arzenáljába is integrálásra kerül majd a tervek szerint.