|

2009-ben érkezik a lízingelt atomtengeralattjáró

Már korábban is írtunk róla, hogy Indiában folyamatban van egy Akula 10 éves lízingje. A tegnap napvilágot látott információk alapján jövőre, 17 évnyi várakozás után újból orosz, nukleáris meghajtású tengeralattjáró lesz megtalálható az indiai haditengerészet állományában.


India 1988 január – 1991 január között egyszer már boldog tulajdonosa volt egy orosz nukleáris meghajtású vadásztengeralattjárónak, konkrétan egy project 670A, NATO néven Charlie-I-nek. A lízingszerződés lejártával azonban, amerikai nyomásra Moszkva nem hosszabbította meg a lízinget.

INS Chakra
Az első INS Chakra

Bár India a Gorshkov-csomag részeként finanszírozta a Project 971, NATO kódnevén Akula-osztályú tengeralattjáró építésének befejezését a 2004-ben megkötött, 650 millió Dolláros szerződés értelmében, azt nem árulták el, maha a 10 éves lízing mennyibe is fog kerülni.

Az Akula a jelenlegi legcsendesebb orosz SSN, melynek modernebb alváltozatát lízingeli majd India. Az Akula-kat három alváltozatba sorolják: Akula I (Project 971), továbbfejlesztett Akula I (Project 971U) és Akula II (Project 971A). India elvileg egy félkész Akula II befejezését finanszírozta. Ezen alváltozat zajkibocsátását egyes források az amerikai Seawolf-éhoz hasonlítják. Akárhogyan is, annyi vitathatatlan, hogy mindenképpen egy igen potens SSN-ről van szó.

Akula a felszínen
Egy Akula a felszínen

Az elődjéhez hasonlóan INS Chakra névre keresztelt, a Komsomolsk-on-Amur hajógyárban nemrég elkészült tengeralattjáró tengeri tesztjei hamarosan kezdetét veszik. Az átadására várhatóan 2009 szeptemberében fog sor kerülni. A leendő szeméylzet – összesen három váltásnyi – már átesett a kiképzésen a Szent Pétervár közelében található Sosnovy Bor központban. megjegyzendő, hogy a tervek szerint India saját fejlesztésű nukleáris tengeralattjárójának személyzete is itt lesz kiképezve.

Az elemzők szerint India a Chakra lízingelésével kívánja kitömni a saját fejlesztésű, egyelőre ATV név alatt futó nukleáris tengeralattjárójának késéséből adódó időrést.