|

Merkava

Bevezető

A Merkava az Izraeli Védelmi Erők általánosan rendszeresített alapharckocsija.
Izrael 1970-ben döntött saját harckocsi kifejlesztése mellett. E harckocsi első típusát – Merkava Mk 1 – 1979-ben állították hadrendbe, mely igen sikeresnek bizonyult, a sikereken felbuzdulva további típusokat fejlesztettek ki. Összesen négy fő típusváltozata létezik: Merkava 1, Merkava 2, Merkava 3, Merkava 4.

07

Történet, fejlesztés

Izrael mára egy modern, ütőképes hadsereget mondhat magáénak, ám ez nem volt mindig így. Az állam megalakulását követően hadserege mind mennyiségben, mind minőségben alulmaradt arab szomszédaival szemben. Nem volt másképp ez a páncélosok terén sem.

Az 1956-os sínai hadjáratig a zsidó állam páncélos erői mindig hátrányban voltak az arab erőkkel, különösen Egyiptommal szemben, mely 1956-ot megelőzően Csehszlovákián keresztül egy meglehetősen komoly fegyvercsomaghoz jutott, mely 300 szovjet tankkal és tankvadásszal bővítette az amúgy sem kicsi, nyugati típusokból álló, 430 tankot számláló állományt.
Az időtájt az izraeli páncélos erők főleg 2. világháborús Sherman tankokból illetve francia AMX-13 tankokból álltak. Ahogy teltek az évek sikerült szert tenniük néhány brit Centurion és amerikai M48 Patton tankra is, melyekhez a későbbiekben néhány M60 csatatank is társult, azonban az ellenfél számbeli és minőségbeli fölénye továbbra is fennállt. Izrael nem tehetett mást, mint hogy belekezdett a saját páncélos erő fejlesztésébe a meglévő erőforrásai felhasználásával.
Ez első körben a meglévő páncélosok modernizálását jelentette. Ez olyan jól sikerült, hogy megfelelő kiképzéssel és hadviselés alkalmazásával képesek voltak visszaverni a fenyegetést, sőt még területeket is tudtak szerezni a túlerőben lévő ellenféltől. Az állandóan a levegőben lógó háború azonban végül arra késztette az izraeli vezetést, hogy saját tankot fejlesszen ki.

01

A kezdeti elképzelés szerint ez a már meglévő rendszerekre építkezett volna, ám technológiai problémák, megkötések és az üzemeltetési elvárások miatt végül az a döntés született, hogy ha már saját tank fejlesztésébe kezdenek, akkor annak teljes mértékben új konstrukciónak kell lennie. Az Izraeli Védelmi Erők [Israel Defense Forces, IDF] infrastruktúrája mellett bevonásra került a civil ágazat is, az IDF tank depója mellett ahol a végső összeszerelés folyt további 200 üzemet készítettek fel a Merkava alkatrészeinek gyártására. A döntés értelmében bármilyen hiányos technológiai ismeretet részben külföldről szereztek be, részben hazai fejlesztéssel zárkóztattak fel.

Az immár negyedik generációs Merkava 1979, azaz a Merkava Mk.1 hadrendbe állása óta képzi az izraeli páncélos erők gerincét. Az Mk.1-es változatot 1983-tól kezdődően az Mk.2 váltotta fel, mely változásokat hozott a mozgékonyság, a tűzvezérlő rendszer és a páncélzat terén, továbbá egy beépített, 60 mm-es gránátvetővel is ellátták.
1990-tól a gyárból már a 3. generációs utód az Mk.3 Baz gurult le. Ismét jelentősebb változtatások történtek: továbbfejlesztett futómű, hatékonyabb váltóval ellátott erősebb motor [900 LE –> 1200 LE], továbbfejlesztett páncélzat, erősebb ágyú [105 mm –> 120 mm].
A ballisztikus védelemhez szegecsekkel rögzíthető páncélmodulok járulnak hozzá, melyek könnyedén cserélhetőek fejlettebb technológia megjelenésével. Jelenleg mintegy 1200 Mk.2 és Mk.3 áll hadrendben az izraeli hadseregben.

05

Merkava Mk.4

Az először 2004-ben hadrendbe álló Mk.4-es változat ismét jelentős fejlődést mutat elődeihez képest mindazon téren, ami egy lánctalpas esetében kiemelkedő fontosságú – védelem/túlélőképesség, mobilitás, tűzerő. A 4. generációs izraeli tank nem véletlenül sorolandó a világ legjobb tankjai közé. A továbbiakban csak e típust mutatjuk be.

mk4_6

Fegyverzet

Az Mk.4 az elődjeivel szemben, nagyobb, 120 mm-es, hazai gyártású löveggel van ellátva. A korábbi ágyúkkal szemben nagyobb nyomás elviselésére képes, megnövelve ezzel a hatótávot és az átütőképességet.
A számítógép vezérelt, félautomata, elektronikus meghajtással működő adagolórendszerbe egyszerre 10 db lövedéket tárazhat be a lövegkezelő. Ez a torony egy elkülönített részében kapott helyet, és úgy lett kialakítva, hogy a töltet berobbanása esetén is megvédje a legénységet.

04

A lövegből mindenféle 120 mm-es muníció kilőhető, beleértve az APFDS-FS [szárnystabilizált páncéltörő nyíllövedék], az APAM [Anti Personell Anti Material] vagy a 120 mm-es, lézervezérlésű LAHAT rakétalövedék. Ezen rakétának két üzemmódja van: anti-tank [felülről támadó pálya], anti-helikopter. A lövedék két, tandem elhelyezkedésű robbanófejjel szerelt, így magas beérkezési szög esetén [tipikusan felülről támadás] a fő robbanófej képes átütni a jelenlegi páncélok és reaktív panelek bármelyikét.

A tank egyszerre 48 db 120 mm-es és 10000 db 7.62 mm-es lövedéket szállít. Utóbbi természetesen a géppuskák jussa. Ebből összesen 3 van kettő a torony tetején, míg egy párhuzamosan a löveggel. A 60 mm-es gránátvetőből hagyományos és világító lövedékek lőhetőek ki.

mk4_5

Védelem, túlélőképesség

A típus fő jellemvonásai és a tervezési alapelvek melyeket a fentebb említettünk visszaköszönnek az Mk.4 esetében is.
Védelem terén a legfőbb változtatások a páncélzatot és az aktív védelmi rendszert érintették. A napjaink harcmezőjére való felkészítése során legnagyobb prioritást az irányított, 3. illetve 4. generációs páncéltörő fegyverek elleni védelem megoldása jelentette, különös tekintettel a felülről támadó lövedékekre. Annak érdekében, hogy a lövegtorony felső részének védelmét maximalizálni lehessen, a tüzér csapóajtaját eltávolították, így a moduláris védőpajzs maximalizálásába nem zavar be az extra nyílás, mely igazából a jól működő megfigyelőrendszer hiánya miatt volt szükséges.

Az Mk.4 ezen a téren is megoldást jelent, mint azt majd később látni fogjuk. A torony elülső része is extra páncélzatot kapott. Elmondható, hogy a Merkava fejlett páncélzata jelentős védelmet biztosít az APFSDS [leválóköpenyes, szárnystabilizált, páncéltörő nyíllövedék] illetve az összes ismert ATGM-el szemben. Ugyan a részletek titkosítottak, ám a feltételezések szerint egy új típusú hibrid páncélzatról van szó, mely modulárisan építhető fel az igényeknek megfelelően. Nem az Mk.4 újítása, de mint elődein, ezen a generáción is megtalálható a torony hátsó részén a golyós láncfüggöny. Ez a HEAT lövedékek ellen biztosít extra védelmet azáltal, hogy nekiütődve a láncokon robban a lövedék, nem pedig közvetlenül a torony aljában.

03

Látható, hogy komoly passzív védelemről van szó, ám napjaink modern anti-tank fegyverei ellen ez nem biztos, hogy mindig elegendő. A jövőről nem is szólva. Így nem meglepő, hogy a Merkava legújabb típusa számára is kifejlesztettek egy komoly aktív védelmi rendszert.
A Trophy Active Protection System végső fejlesztési stádiumban van és ha minden igaz még az idén hadrendbe állhat a Merkava-n. A tervek szerint az Mk.4 azonnal megkapja a frissítést, azonban a RAFAEL által vezetett konzorcium a későbbiekben kisebb páncélozott járművek számára is elérhetővé kívánja tenni a rendszert. A Trophy keresőrendszerének alapját számos érzékelő mellett 4 db antennához kapcsolt keresőradar adja. Az antennákat megfelelően lehelyezve biztosítható a 360°-os lefedettség. Természetesen a rendszer felfelé is lát, így, a védett jármű körül egy félgömb mentén biztosított védelem. Támadás észlelése, azonosítása és megerősítése után a vezérlőrendszer üzembe helyezi a védelmi rendszert, az indítócsöveket a megfelelő irányba állítja, mely aztán automatikusan ballisztikus elfogópályára állítja a lövedéket, mely repeszesővel semlegesíti a támadást. A fejlesztés során fontos szempont volt, hogy a repeszek minél kisebb veszélyt jelentsenek a környezetre, így ezek effektív hatósugara kicsi.
A rendszer már több ezer teszten van túl és jelenleg elvileg védelmet biztosít napjaink ATR és ATGM lövedékei ellen. A rendszer képes akár 10-30 méter távolságból semlegesíteni a támadást. A jövőben várható a kinetikus energiára alapozó támadásokkal szembeni védelem megvalósulása is. A Trophy nyílt és városi környezetben is hatékony, függetlenül az időjárási körülményektől.

06

Felszereltség, tájékozódás

Az Mk.4 tartalmazza az Elbit által kifejlesztette Battle management System-et [BMS], mely többek közt egy gyors és hatékony kommunikációt lehetővé tevő hálózatot formál a vezértank és a beosztott egységek között. De segítség a küldetés megtervezésében vagy a navigációban is. A küldetés során gyűjtött adatok megoszthatók bármilyen BMS-el felszerelt egységgel.
A tank LAHAT rakétalövedéket útjára indító Merkava A forgótáras adagolórendszer személyzetének minden tagja kapott egy színes LCD kijelzőt, melyen a feladatköréhez kapcsolódó adatok jeleníthetőek meg.
A vezető mellett a parancsnok és a lövész is megjelenítheti a külső kamerák által szolgáltatott képet. És ezzel el is érkeztünk a külső érzékelőrendszerhez.

A nyílt területeken történő hadviseléssel szemben a városi harc esetén a nyitott csapóajtókon történő megfigyelés extrém veszélyeket tartogat a legénység tagjai számára, így az Mk.4 tervezése során kiemelt figyelmet kapott a csapóajtók problémája. Meg kellett oldani, hogy zárt csapóajtók mellett se okozzon gondot a legénységnek környezete szemmel tartása, legyen szó rövid vagy nagyobb távolságról.
A megoldást a Vectop szállította a Tank Sight System formájában. Az Mk.3 és Mk.4 változatokon megtalálható rendszer 4 db a tank külsején elhelyezett, nagy felbontású kamerákból áll, melyek 360 fokos lefedettséget biztosítanak. A képeket a fentebb említett kijelzőkre továbbítódik. Így a vezető minden segítség nélkül képes akár egyedül is tolatni. De e kamerák segítségével a löveggel párhuzamos géppuska is üzemeltethető. A kamerákat természetesen páncélzat védi.

mk4_1

Specifikációk (Mk.4)

Alapadatok
Súly: 65 t
Szélesség: 3.7 m
Hossz 9.04 m (ágyúcső előre néz), anélkül:
Magasság: 2.66 m
Személyzet: 4 fő (parancsnok, vezető, töltő, irányzó)
Motor: V-12 Diesel, 1,500 LE
Sebesség: 60 km/h (műúton), 55 km/h (terepen)
Hatótávolság: 500 km

Fegyverzet:
Elsődleges fegyverzet: 120 mm-es ágyú
Másodlagos fegyverzet: 1 db 7.62 mm-es koaxiális géppuska, 2 db 7.62 mm-es géppuska (torony tetején), A 60 mm-es gránátvető

Muníció:
48 db 120 mm-es lövedék
10000 db 7.62 mm-es lőszer

Képek

mk4_2

mk4_3

mk4_4

Felhasznált irodalom

http://www.israeli-weapons.com/weapons/vehicles/tanks/merkava/MerkavaMk4.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Merkava
http://www.defense-update.com/directory/merkava4.htm