|

Újabb Szuhoj-ok álltak hadrendbe Venezuelában

Hugo Chavez venezuelai elnök bejelentése szerint a mai napon, további 2 géppel bővült a Szu-30-as gépállományuk, hadrendbe állt a 21. és 22. gép.


Az oljaban gazdag Venezuela még 2006 folyamán kötött egy jelentős, mintegy 3,4 milliárd Dollár értékű szerződést az oroszokkal. A beszerzési listán többek között olyasmik szerepeltek, mint 24 Szu-30MKV2, Tor-M1 mobil légvédelmi rakétaütegek, Mi-17B többfeladatú és Mi-35 Hind E harcihelikopterek. A beszerzett helikopterek között megemlítendő még a nagyméretű Mi-26 Halo is.

A Szu-30MK2V, ahogy a nevéből is látszik a Szu-30MK2 Venezuelának szánt változata. Az MK2 egyébként nem más, mint a kínai exportváltozat, a Szu-30MKK hajóelleni rakéták bevetésére is alkalmassá tett, modernizált elektronikával rendelkező változata.

Szu-30MK2V géppár emelkedik a magasba
Venezuelai Szu-30MK2 géppár. Képünk csak illusztráció, nem a most hadrendbe állt 2 gépről készült felvétel. (Nagyítható)

Hugo Chavez a közeljövőben várhatóan Moszkvába látogat, hogy úgymond tiszteletkört fusson Oroszország új elnökénél. No persze vélhetően tárgyalások is folynak majd Venezuela következő rendelési elképzeléseiről. Az orosz üzleti napilap, a Kommersant értesülései szerint legalábbis egy minimum 2 milliárd Dolláros csomag bejelentése várható.

3 hozzászólás “Újabb Szuhoj-ok álltak hadrendbe Venezuelában”