|

Újabb indiai rakétateszt

Indiai védelmi minisztérium bejelentése szerint május 7-én sikeresen tesztelték azt – akár nukleáris robbanófejjel is felszerelhető – a ballisztikus rakétát, mellyel kínai célpontokat is könnyedén elérhetnek.

E teszt volt a legnagyobb hatótávú indiai ballisztikus rakáta, az Agni III rakéta 3. tesztje, mely során a rakéta megbízhatóságát tesztelték – hangsúlyozta Sitanshu Kar, a Védelmi Minisztérium szóvivője.

E rakéta 3,000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, illetve hagyományos és nukleáris robbanófejjel (maximálisan 1.5 tonna) is felszerelhető. A rakéta hatótávolságán belül olyan jelentős kínai várost is elér, mint például Sanghaj. Kar elmondása szerint a rakéta 13 perc 20 sec alatt eléri legmesszebbi célpontját is, 350 kilométer magasságban repül, több mint 4,000 m/s sebességgel.

Agni III hatósugár
Míg az Agni I csak Pakisztánra nézve jelenthet veszélyt, addig az Agni III-al India Kína nagy részét is képes célbavenni

Az Agni-III Indiai első szilárd üzemanyaggal hajtott rakétája, mely ráadásul elég kicsi, így könnyen szállítható

A rakéta első tesztje kudarcba fulladt, mivel a rakéta lezuhant, a második 2007 áprilisában végrehajtott teszt már sikerrel zárult.
Május 7-én „minden alrendszer tökéletesen működött, hatótávolság és pontosság terén kimagasló teljesítményt nyújtott,” – hangoztatta Kar.

A rakétát a Wheeler Island kísérleti telepről, egy mobil indítóállásról lőtték ki.

Kar elmondta, hogy az újabb teszt Indiát egyértelműen a közepes hatótávolságú rakétákkal rendelkező államok soraiba emelte, illetve növelte a nemzet elrettentő és csapásmérő-erejét

India már eddig is rendelkezett rövidebb hatótávolsággal rendelkező rakétákkal, melyeket a nagy ellenségük, Pakisztán ellen fejlesztettek ki.