|

Grúz UAV-ot lőtt le egy orosz MiG-29

A grúz elnök, Mikheil Saakashvili hétfői televíziós bejelentésében kiprovokálatlan agressziónak minősítette az esetet, mellyel Moszkvát vádolják.


Oroszország értelemszerűen mindezt tagadja. Az értesülések szerint a grúz elnökkel folytatott telefonos tárgyalása során Putyin elnök aggodalmát és megrökönyödöttségét fejezte ki az autonóm köztársaság, Abházia felett megszaporodó grúz katonai repülések miatt.

Mint ismert Koszovó függetlenségének elismerése után, melyet Oroszország hevesen ellenzett Moszkva a közelmúltban támogatásáról biztosította a Grúziától elszakadni kívánó Abháziát. Ezen lépésének visszavonását természetesen mind Washington, mind a NATO sürgeti.

A Kreml nem adott ki részleteket az esettel kapcsolatban.

Az eset pikantériája, hogy vasárnap grúzia még tagadta az értesüléseket, miszerint az abház határ közelében lázadók lemeszelték egy UAV-jukat, arra hivatkozva, hogy ilyen típusú gép nem áll rendelkezésükre. Abház illetékesek március 18-i bejelentését ha elfogadjuk valósnak, akkor aznap is odaveszett egy grúz UAV egyébként.

Hétfő vége felé Tbiliszi hivatalos álláspontja ugyanakkor már szöges ellentétben állt a vasárnapi nyilatkozattal. Radar adatokra hivatkozva, illetve videófelvételt prezentálva már Moszkvát vádolták, miszerint egy orosz MiG-29 kilőtt egy a grúz légtérben, a grúz-abház határ közelében megfigyelést végző UAV-jukat.

Radarjaikből származő adatok alapján állítják, hogy a MiG-29 az abháziai Gudauta bázisről szállt fel, ahol illegálisan orosz erők állomásoznak. Továbbá prezentáltak egy videófelvételt is, amin egy a MiG-29 jellegzetes sziluettjét viselő gép fordul rá a felvételt készítő UAV-ra, majd megkínálja azt egy levegő-levegő rakétával. Vádjuk szerint, mivel sem grúzia, sem Abházia nem rendelkezik MiG-29 vadászgéppel, annak csakis orosz gépnek kellett lennie. Ráadásul radar adatjaik alapján a rakétaindítás után a gép orosz légtérbe távozott.


Erről a videófelvételről lenne szó. Valóban elég egyértelműnek tűnik a dolog. Ha nem jelenik meg a videó, ide kattintva tudod megnézni.

Washington elfogadja Grúzia állítását és aggasztónak tartja az esetet. Értelemszerűen.