|

A BAE elkezdte az első F-35 részegység gyártását

A BAE Systems angol repülőgépgyártó vállalatnál elkezdték az első általuk készített F-35 Lightning II rézegység gyártását.

A brit cég a JSF program egyik fővállalkozója, ennek tekintetében gyártja a gép egyes elemeit. A most készülő első alkatrész egy hátsó géptörzs-elem.

A részegységet először egyik alvállalkozójuk manchesteri gyárában készítik elő, majd pedig a BAE Samlesburyban található üzemébe kerül, ahol a végső simítások elvégzése után a Lockheed Martin texasi szerelőcsarnokába szállítják. A gépek végszerelése Amerikában történik.


F-35 Lightning II

Tom Fillingham, a program igazgatója így nyilatkozott: „Ez egy büszke pillanat a BAE számára. Nagyszerű teljesítmény, hogy már most el tudtuk kezdeni a termelést, mikor a program még csak a berepülési stádiumban jár. Ez is megmutatja, mennyire alkalmas a cég egy ilyen feladat ellátására.”

A BAE nem csak szerkezeti elemeket gyárt majd a típushoz, hanem különféle elektronikus berendezéseket is.

Angliában a RAF és a Royal Navy is szolgálatba állítja majd a típust, a Harrier gépek leváltására. Előbbi szárazföldről, utóbbi hordozóiról fogja majd üzemeltetni a gépeket.