|

Török vendégszereplés Irakban

Török hadsereg szárazföldi invázióba kezdett Irakban tartózkodó Kurd lázadók ellen. Ez az első jóváhagyott török szárazföldi hadművelet Irak amerikai megszállása óta. E lépés a törökök részéről bizonyosan tovább rontja a helyzetet, s akár egy nagyobb méretű fegyveres csetepatéba is torkolhat a kurdok és a török haderő között.


A szárazföldi előrenyomulás a feltételezett kurd állások tüzérségi, valamint légi támadása után vette kezdetét. A földi egységeket természetesen a légierő is támogatta.

A török légierő december óta tartó, a feltételezett kurd állások elleni légitámadásai mellett kisebb csapatokat is beküldtek Irak területére, melyek azonban csupán néhány órát tartózkodtak ott.

„A török fegyveres erőket, melyek számára fontos Irak területi integritása és stabilitása, amint elérték céljaikat, azonnal kivonjuk. A sikeres hadművelet megszünteti a terroristák északi régióban lévő bázisait, így segítve az iraki béke fenntartását.” – hangoztatja a török hadsereg.

A magánkézben lévő NTV elmondása szerint 10,000 katona hatolt be Irak területére, 6 mérföld mélyen. A török haderő a civil lakosság és minden olyan helyi egység megkímélésével kívánja végrehajtani e hadműveletet, melyek nem viselkednek ellenségesen a török erőkkel szemben.

„Úgy vélem a hadművelet célja a terroristák nyomás alatt tartása és annak megakadályozása, hogy beszivárogjanak Törökország területére, nem hinném, hogy nagy hadműveletről lenne szó.” – nyilatkozta Nihat Ali Ozcan terrorista szakértő a CNN-nek.

Jabbar Yawar, az iraki Kurd védelmi erők szóvivője, elmondta a határ mentén szórványos légitámadásokat észleletek, de sebesültekről nem kaptak hírt. Fouad Hussein, fél-autonóm Kurd kormányzat szóvivője megerősítette, hogy a Kurd fegyveres erőket készenlétbe helyezték.

Február 21.-n Ankarában civil és katonai vezetők részvételével tartott gyűlésen elfogadott megállapodás értelmében a hadsereg addig folytatja a határon átnyuló támadásokat, amíg azok szükségesek.