|

Az F-35 mellett döntött a Pentagon?

Úgy tűnik az amerikai Védelmi Minisztérium az igencsak borsos árú F-22 helyett végül az F-35-öst szemelte ki magának, annak gyártását kívánja felgyorsítani, ahelyett, hogy további Raptorokat venne.

Legalábbis a minisztérium 2. embere, Gordon England helyettes védelmi miniszter így nyilatkozott kedden egy kongresszusi meghallgatéson.


“Nem hiszem, hogy az F-22 váltótípusa lesz az F-15-nek” – hangzott el a miniszterhelyettes szájából egy, a Pentagon múlt héten beterjesztett, a 2009-es költségvetési évre szóló költségvetési tervezetét vizsgáló szenátusi meghallgatáson.

England kifejtette, hogy véleménye szerint megpróbálják az inkább az F-15 súlycsoportjába tartozó F-35/Joint Strike Fighter hadrendbe állítását felgyorsítani. Nyilatkozata szerint a légierő számára az F-35 a járandó út a sokkal drágább F-22 helyett.

Alaszkai Raptor
A légtér megkérdőjelezhetetlen ura. Felszálláshoz készülődő Raptor Alaszkában

És ha mér a Raptoroknál tartunk. A Pentagon 2009-es költségvetési évre beterjesztett költségvetési tervéből látszik, hogy a Bush adminisztráció a következő elnökre és kabinetjére hagyja az F-22 sorsának végleges eldöntését. Ugyanis a rekordösszegű, 515,4 milliárd Dolláros, de természetesen még nem végleges költségvetési kérelemben nem szerepel anyagi támogatás az F-22 gyártósorok leállításához, de új gépek beszerzésére se biztosít keretet. (Erre a sorsra jutott egyébként a szintén C-17 gyártásának leállításnak kérdése is.)

F-35 szűzfelszállás
Az első levegőbe emelkedés pillanata – F-35 Lightning II – 2006.12.15.

A légierő, haditengerészet és tengerészgyalogság által rendszeresítendő – értelemszerűen specifikus alváltozatok – F-35 Lightning II nem kizárólagosan amerikai fejlesztés, több, nagyrészt európai nemzet is szerepelt vállalt 3 különböző részvételi szint valamelyikén. Az anyagi vonzatot nagyrészt az USA és Anglia állta. A stelthy gép szűzfelszállására 2006. december 15-én került sor a forth worth-i tartalékos bázisról. A gép még nem áll hadrendben, az első gépek a tervek szerint 2011 magasságában érkeznek meg. A Pentagon jelenleg 2 458 gép rendszeresítését tervezi.

—–
A hírre sid911 hívta fel a figyelmünket. Köszönjük!

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.