|

Újabb Hawk gépeket vásárolna India

Az illetékes források szerint további 40 BAE Hawk kiképzőgép vásárlására van kilátás. A szerződés még nincs nyélbe ütve, de Új Delhi elkötelezett a témában.

Indiai Hawk
Indiai Hawk

Új Delhi 2004-ben 1,45 milliárd Dollár értékben 66 Hawk vásárlása mellett döntött. Ebből 24-et az angolok gyártanak le, a maradék 42 pedig a HAL (Hindustan Aeronautics Limited) dél-indiai Bangalore üzemében készül majd el. Az első két gépet tavaly ősszel szállították le az angolok.

Indiának égető szüksége van modern kiképzőgépekre, hogy a jövőben beszerzendő 126 modern harcigéphez megfelelő számú képzett pilótája legyen. Éppen ezért dönthet további 40 gép beszerzése mellett. Ezen felül állítólag az indiai haditengerészet – ettől a 40 gépes rendeléstől függetlenül – szintén érdeklődik a Hawk iránt. Ez az indiai illetékesek szerint további 17 gépet jelentene és elképzelhető, hogy a két csomag összevonásra kerül.

A 40 gépes rendelés, gépenként 21.8 millió Dolláros árával 872 millió Dollárra jönne ki. India ezen esetben az összes gépet licencben szeretné építeni, értelemszerűen a HAL bangalorei üzemében.

A Hawk-kal kapcsolatos másik érdekesség, hogy a BAE közben tárgyalásokat folytat a HAL-al a Hawk nemzetközi piacra történő, közös gyártásáról is.