|

Ha kell Oroszország rövid idő alatt újra rendszerbe állíthat kis és közepes hatósugarú rakétákat

Október 25-én Anatolij Szergyukov elutasította Washington javaslatait a rakétapajzs európai elemeivel kapcsolatosan. Másnap az orosz stratégiai rakétaerők vezetője Nyikolaj Solovtsov tábornok úgy nyilatkozott, hogy bár jelenleg teljes mértékben tartják magukat hozzá, ha politikai döntés születik az INF-szerződésből történő kilépésről, akkor Oroszország rövid időn belül képes újból rendszeresíteni kis és közepes hatósugarú rakétákat, ehhez minden szükséges elem megvan.

Az amerikai rakétapajzs miatti huzavona elemeként Putyin elnök október közepén vettette fel az Egyesült Államokkal még 1987-ben kötött, a hagyományos illetve nukleáris fejjel szerelt kis és közepes hatósugarú ballisztikus rakétákat betiltó, ún. INF-szerződésből történő kilépést.

Az INF szerződés kizárólagosan a volt Szovjetunió jogutódja és az Egyesült Államok között fenálló szerződés, azaz ebből a szempontból olyan, mint a rakétavédelmi rendszereket tiltó ABM-szerződés volt, amiből Washington kilépett, mikor hosszú idő után újból nekikezdtett egy ballisztikus rakéta elhárítórendszer megalkotásába.

105 hozzászólás “Ha kell Oroszország rövid idő alatt újra rendszerbe állíthat kis és közepes hatósugarú rakétákat”