|

Az USA újabb szankciókkal sújtja Iránt

Az USA a terroristák aktív támogatásáért és a nukleáris program folytatásáért újabb szankciókkal bünteti iránt.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentése szerint a büntetések az iráni Forradalmi Gárdát és három állami tulajdonban lévő nagy bankot érintetnek.


Azt mondta, hogy a lépések egy átfogó irányelv részei voltak, hogy szembenézzenek az irániak fenyegető viselkedésével.

A szankciókat az Egyesült Királyság támogatta, szerintük is fontos lépés volt.

A büntetések oka továbbá még az is, hogy az utóbbi időben Irán egyre jobban támogatja az iraki lázadókat, már nem csak kézifegyverekkel, hanem aknákkal, bombákkal, és nem utolsó sorban a terroristák kiképzésében is közreműködik.
Ezt persze a parlament cáfolja, de az USA-nak rengeteg bizonyítéka van ellenük.

„Sajnos az iráni kormány továbbra sem akarja elfogadni ajánlatunkat a tárgyalásokról, sőt helyette még inkább a globális béke megbontására készül azáltal, hogy olyan nukleáris technológiákat fejleszt, amikkel a térség és Európa országait fenyegeti.Eközben pedig az afganisztáni, iraki, szíriai és libanoni terrorszervezeteket támogatja, és eltökélt szándéka, hogy Izraelt letörli a térképről.
Ezek a tettek segíteni fognak megvédeni a nemzetközi pénzügyi rendszert az iráni kormány tiltott tevékenységeitől azáltal, hogy nem engedjük,hogy iráni bankok külföldi pénzekkel támogassák a hadsereg fejlesztéseit.”-mondta Rice-” Az USA továbbra is a békés megoldás mellet áll, nem áll szándékában mindenképpen erőszakkal megoldani az ügyet”-tette hozzá.

Irán szerint ez a lépés hatalmas stratégiai hiba volt, hiszen még inkább rontotta Washington és Teherán viszonyát, tovább az Egyesült Államoknak nimcs joga beleszólni az ország belső ügyeibe.