|

Az USA újabb szankciókkal sújtja Iránt

Az USA a terroristák aktív támogatásáért és a nukleáris program folytatásáért újabb szankciókkal bünteti iránt.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentése szerint a büntetések az iráni Forradalmi Gárdát és három állami tulajdonban lévő nagy bankot érintetnek.


Azt mondta, hogy a lépések egy átfogó irányelv részei voltak, hogy szembenézzenek az irániak fenyegető viselkedésével.

A szankciókat az Egyesült Királyság támogatta, szerintük is fontos lépés volt.

A büntetések oka továbbá még az is, hogy az utóbbi időben Irán egyre jobban támogatja az iraki lázadókat, már nem csak kézifegyverekkel, hanem aknákkal, bombákkal, és nem utolsó sorban a terroristák kiképzésében is közreműködik.
Ezt persze a parlament cáfolja, de az USA-nak rengeteg bizonyítéka van ellenük.

“Sajnos az iráni kormány továbbra sem akarja elfogadni ajánlatunkat a tárgyalásokról, sőt helyette még inkább a globális béke megbontására készül azáltal, hogy olyan nukleáris technológiákat fejleszt, amikkel a térség és Európa országait fenyegeti.Eközben pedig az afganisztáni, iraki, szíriai és libanoni terrorszervezeteket támogatja, és eltökélt szándéka, hogy Izraelt letörli a térképről.
Ezek a tettek segíteni fognak megvédeni a nemzetközi pénzügyi rendszert az iráni kormány tiltott tevékenységeitől azáltal, hogy nem engedjük,hogy iráni bankok külföldi pénzekkel támogassák a hadsereg fejlesztéseit.”-mondta Rice-” Az USA továbbra is a békés megoldás mellet áll, nem áll szándékában mindenképpen erőszakkal megoldani az ügyet”-tette hozzá.

Irán szerint ez a lépés hatalmas stratégiai hiba volt, hiszen még inkább rontotta Washington és Teherán viszonyát, tovább az Egyesült Államoknak nimcs joga beleszólni az ország belső ügyeibe.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.