|

„A ENSZ szankciói csak üres papírhalmok!”

Irán nem akar felhagyni atomprogamjával az iszlám köztársaságot szankciókkal büntető ENSZ biztonsági tanácsi határozatok miatt, amelyek nem jelentenek többet „puszta papírhalomnál” – jelentette ki szerdán Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa két ízben már – korlátozott körű – szankciókkal sújtotta Iránt, mert az többszöri felszólításra sem hagyott fel atomprogramjával. Nyugaton erősen gyanítják, sőt szinte biztosra veszik azt, hogy Irán polgárinak mondott atomprogramja mégsem békés célú.
Ahmadinezsád a teheráni kormányülés után hangoztatta: bár egyesek azt mondják, hogy Irán (az iráni atomprogram) ügye a BT előtt van, Teherán szemében a testület határozatai nem jelentenek többek „puszta papírhalomnál”. „Teljesen értéktelenek számunkra” – tette hozzá.
Ahmadinezsád egy nappal azután nyilatkozott, hogy Szajed Dzsalili, Irán új nukleáris főtárgyalója Rómában megbeszélést folytatott Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A felek „építő szelleműnek” minősítették a párbeszédet, újabb tárgyalások november végén várhatók.
A keddi megbeszélésen Solana által képviselt hat nagyhatalom (az ENSZ BT öt állandó tagállama, valamint Németország) korábban megállapodott arról, hogy legalább november végéig nem kezdeményeznek újabb ENSZ-szankciókat Irán ellen, hanem megvárják Solana jelentését és azt, hogy Teherán milyen válaszokat ad az ENSZ szakosított intézményének, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a kérdéseire.
Ezzel szemben az USA már korábban többször is kijelentette, ha Irán belátható időn belül nem szünteti be atomenergiával kapcsolatos fejlesztéseit, megtámadja a közel-keleti államot.Igaz, ezek a fenyegetések eddig nem valósultak meg, de bármikor fennál egy háború esélye.