|

India technikailag kész egy ICBM-hez

Az Agni-III project vezetője egyrészt bejelentette, hogy a következő teszt augusztus vagy október során várható, másrészt a tesztet követő nap India védelmi kutatásaiért és fejlesztéseiért felelős hivatalának (angol oldalakon DRDO-ként keresendő) vezetője, M. Natarajan bejelentette, hogy technikailag készek egy ICBM, azaz interkontinentális ballisztikus rakéta megalkotására, mely India nukleáris erejét Ázsián kívülre terjesztené ki.

„Elértük azt a szintet, hogy képesek vagyunk 5 500 km hatósugarú rakéták előállítására, de a döntés meghozatala a politikai vezetés feladata.”

Elmondása szerint az új rakéta tervezése megkezdődött, a mérnökök jelenleg az Agni-III rendszereinek miniatürizálásán dolgoznak, annak érdekében, hogy a 16 métere josszú rakéta egy harmadik rakétafokozattal történő megtoldásával, a jelenlegi maximálisan 1,5 tonnás rakománnyal is elérhető legyen az 5 500 km-es távolság. (Megjegyezzük, hogy a tervezés azért nem egyenértékű a működő prototípus kivitelezésével!)

A dologhoz hozzá tartozik, hogy Új-Delhinek politikailag nem áll érdekében egy ilyen rakéta előállítása, hiszen az garantáltan negatív hatással lenne többek között a Washingtonnal való kapcsolatára. Emlékezzünk a 2005-ös, a civil nukleáris energia terén kötött szerződésükre, mely amerikai segítséget és technológiát jelent a szubkontinensnyi országnak.

A DRDO korábbi vezetője szerint India ugyan rendelkezik a technológiával, ám a megvalósítás szükségtelenül kihatással lenne a nemzetközi kapcsolatokra.

„India még a legvadabb álmaiban sem tervez globális szuperhatalommá válni, a regionális perspektívában a 3 500 km hatósugarú IRBM elegendő két határunk menti vakmerősködés elhárítására.” – utalt Pakisztánra és Kínára. „A robusztus gazdasági növekedés és újjáéledő piacok, illetve a nukleáris töltettel szerelt Agni-I (1 000 km) és Agni-II (2 000 km) arzenál mellett elégedetteknek kéne lennünk, mint vezető regionális hatalom.”

Érdekességként megemlítendő, hogy állítólagosan a DRDO legdédelgetettebb – hivatalosan el nem ismert – álma, hogy egy 15 000 km-es hatósugarú ICBM-el indiai megfelelőt állítsanak szembe az Amerikát Ázsiából támadni képes kínai DF-5 ICBM-el. A Surya (Nap) névre keresztelt rakéta fejlesztésének állapotáról lényegében nem sokat lehet tudni és ezek az információk is ellentmondásosak. A feltételezések szerint tervezése 1994-ben indulhatott és hatósugarát 8 000 – 12 000 km közé saccolják.