|

Az USA kivonja legifjabb atomfejes cirkálórakétáit

A 80-as évek közepén tervezett rakéta kifejlesztése során a nagy hatósugár mellett kulcsfontosságú tényezők voltak az alacsony észlelhetőség, túlélőképesség és pontosság. Azaz egy olyan rakéta kellett a Stratégiai Légiparancsnokságnak (SAC), mely segítségével az erősen védett, megerősített célpontok leküzdése is lehetséges.

A cirkálórakétát a B-52H külső fegyvertartó pilonjaihoz tervezték. A "Buff" összesen 12 darabot tud magával vinni belőlük. A típus jelentős előrelépést jelentett a korábbi ALCM-B cirkálórakétához képest.

A típusból eredetileg 1460 darabot kívántak rendszeresíteni a B-52H és B-1B bombázók arzenáljában, ám a hidegháború végével jelentkező költségcsökkentések 460 darabra redukálták ezt a számot. Az utolsó példányt 1993-ban szállították le.

Az Egyesült államok egyik legmodernebb, alacsony észlelhetőségű AGM-129 Advanced Cruise Missile-jére a leselejtezés vár

Az Egyesült államok egyik legmodernebb, alacsony észlelhetőségű AGM-129 Advanced Cruise Missile-jére a leselejtezés vár ,

Az ACM-ek a jelenleg hadrendben álló, nukleáris fejjel (is) szerelt amerikai cirkálórakétához hasonlóan a 150 kT hatóerejú W80-as töltetet rejtik magukban.

Érdekes megemlíteni, hogy 2006 júniusában a légierőnek még teljesen más tervei voltak az ACM-el kapcsolatban. legalábbis akkori nyilatkozatuk alapján ez feltételezhető: akkoriban még 2030-ig kívánták hadrendben tartani a típust és még a robbanófej frissítését is elképzelhetőnek tartották.

A mostani döntés mint már korábban említve lett mintegy 400 rakéta kivonását jelenti az észak-dakotai Minot illetve a louisianai-i Barksdale légibázisok bombázóállományából. Hogy ez várhatóan mekkora anyagi megtakarítást illetve leépítést von majd maga után, arról a légierő szóvivője egyelőre nem nyilatkozott.