|

Bevetési Irány 2005: értékelés Hódmezővásárhelyen

Pontosan 125 hivatásos és szerződéses katona várta, hogy a tábornokok jelenlétében meghallgassák az értékelést a Bevetési Irány 2005 hadgyakorlatról. A jelenlévők többsége nem csak az eredmények meghallgatása végett volt jelen, hanem többen közülük elismerést, jutalmat vehettek át.

Havril András vezérezredes, vezérkari főnök a hivatalos szakmai program után megtartott fogadáson a honvedelem.hu-nak elmondta, hogy kétségtelenül sikeres volt a Bevetési Irány 2005 hadgyakorlat, és a jövőben több hasonló nyilvános megmozdulást is tervez a Magyar Honvédség.

– A gyakorlat ideje alatt is az arcomra volt írva, mi a véleményem az ott látottakról. Nagyon örültem, hogy olyan rendszert sikerült kialakítani, amelyben a szárazföldi, légierő és a logisztikai szervezetek – a XXI. század követelményeinek megfelelően – kiválóan együtt tudnak működni. Összegezve azt lehet mondani, hogy sikerült a Magyar Honvédség új képességeit felvillantani, és azokat a civil állampolgárok is láthattak, értékelhették. Szerettük volna kifejezésre juttatni, hogy a Magyar Honvédség képes a feladatai végrehajtására, és képes hosszútávon Magyarország békéjét biztosítani. E képességekkel meg tudunk felelni mind a hazai, mind a NATO illetve az EU elvárásainak. A jövőben több hadgyakorlatot szeretnénk láthatóvá tenni a civilek számára. Legközelebb például november 23-án egy éleslövészettel egybekötött páncéltörő gyakorlatot tervezünk, amelyet szintén a nyilvánosság előtt szeretnénk végrehajtani. Helyes, ha megmutathatjuk magunkat, a képességeinket, és természetesen mi is örülünk, ha elégedett civilekkel találkozunk, akik ismerik és megbecsülik a munkánkat – tette hozzá Havril András vezérezredes.

Az értékelést végző Győrössy Ferenc altábornagyot arról kérdeztük, hogy az önkéntes haderő történetének első nagyszabású gyakorlata milyen tanulságokkal bírt.

– A legnagyobb különbség a korábbi gyakorlatok és a Bevetési Irány 2005 között, hogy míg az előzőkön sorkatonák is részt vettek, addig most csak hivatásos és szerződéses katonák vettek részt a feladatok végrehajtásában. Ez megmutatkozott mind a felkészülés, mind a végrehajtás során. A másik alapvető különbség, hogy végre tudtunk hajtani olyan feladatokat is, amelyekre korábban a hat hónap alatt nem tudtuk felkészíteni a sorállomány tagjait, gondolok itt például az ejtőernyősökre. A teljes hadgyakorlatra való felkészülésnek egyébként több fázisa van, és több szálon folyt: a katonák egyéni kiképzése, felkészítése például már év elején megkezdődött. Ez csak az új, önkéntes haderő révén volt megvalósítható – emelte ki az altábornagy.

A Bevetési Irány 2005 hadgyakorlat értékelésére nem véletlenül Hódmezővásárhelyen került sor. Az MH 5/62-es Könnyű-lövészzászlóalj végezte a hadgyakorlat körüli teendők jelentős részét, amelyről parancsnokuk, Kovács József ezredes mondott néhány gondolatot.

– Nagy megtiszteltetés, hogy Hódmezővásárhelyen kerül sor az értékelésre, holott a hadgyakorlaton a Magyar Honvédség összes alakulata részt vett, de a vásárhelyiek oroszlánrészt vállaltak a feladatok végrehajtásában. Egy ilyen nyilvános hadgyakorlat sok hasznos tapasztalattal bír, és szükség is van rá. Igaz, vannak olyan elemei, amelyek csak a szűk szakmára tartoznak, másrészt viszont meg kell mutatni az állampolgároknak, hogy el tudjuk látni a feladatainkat, és jól gazdálkodunk a pénzükkel – szögezte le az ezredes.

Tarjáni Attila főhadnagy az MH Szárazföldi Parancsnokság alárendelt állományából pénzjutalmat vehetett át a gyakorlaton nyújtott teljesítményéért.

– Egy könnyűlövészeti hatásgyakorlatot mutattunk be. A felkészülésben megmutatkozott, hogy sorkatonák már nem, csak hivatásosok és szerződésesek vannak az állományban: ez tükröződött mind a hozzáállásban, mind a felkészültségben. Az viszont nem jelentett különbséget, hogy ezúttal civil közönség is részt vett a bemutatón. Ugyanúgy végeztük a dolgunkat. Egy katona nem lehet lámpalázas… – jelentett ki a főhadnagy.

A Bevetési Irány 2005 kitüntetettjei között nők is voltak. Cservák Zoltánné zászlós az MH 5/62 Könnyű-lövészzászlóalj állományának logisztikai beosztottja már október 23-án átvehette elismerését. A hadgyakorlaton sokan áldották csapatának munkáját, hiszen az ő feladatuk volt jóllakatni a nehéz munkában megfáradt katonákat.

– A fő feladatunk az élelmezés volt. Nagy élmény volt a hadgyakorlat, jó hangulatban telt, annak ellenére, hogy kemény munkával is járt: Például négy napon keresztül több mint 1400 főt láttunk el folyamatosan.

A nagy nyilvánosság előtt lezajlott hadgyakorlat szerencsére nem csak a résztvevők, hanem a meghívott civil illetve szakmai közönség tetszését is elnyerte. Ezt bizonyítja az a közvéleménykutatás is, melyet a helyszínen végeztek. Több mint 600 látogató töltött ki kérdőívet a szeptemberben megtartott Bevetési Irány 2005 hadgyakorlat nyílt napján, melyben arra adtak választ, mennyire tetszett nekik a nagyszabású rendezvény, illetve mi a véleményük a Magyar Honvédségről. A közelmúltban elkészült végeredményből kiderül: az emberek túlnyomó többsége kedveli az egyenruhásokat, és szívesen látogatnának máskor is hasonló hadgyakorlatokat. A válaszokat átnézve valóban sikerként könyvelhető el a Bevetési Irány 2005 hadgyakorlat, hiszen legfontosabb célját elérte: a katonák bemutatták a nyilvánosság előtt, mire képes a magyar haderő, és ez elnyerte mind a szakmai mind a civil közönség tetszését. A nyílt napon 630 kérdőív került kiosztásra, a válaszadók anonim, önkéntesen írták le konkrét illetve általános tapasztalataikat. Túlnyomó többségük – 85 százalék – hasznosnak és érdekesnek tartotta a rendezvényt, és csupán két ember akadt, akik kifejezetten elégedetlenek voltak vele. Kiderült, hogy a Magyar Honvédség megítélése jó, de ezen belül a magyar katonáké még pozitívabb. Sőt a megkérdezettek harmada úgy nyilatkozott, hogy a nyílt nap hatására pozitív irányban változott a véleménye a haderőről, attól, hogy most „testközelből” is láthatta a magyar katonákat. A válaszadók kétharmadának már eleve jó véleménye volt az egyenruhásokról, amely csak tovább erősödött, a hadgyakorlat láttán.

Révész Renáta , Honvédelem Online