|

Amerikai érdemrend a katonai főügyésznek

Akkor az Egyesült Államokba látogató magyar katonai jogász küldöttség – amely egyúttal a rendszerváltást követő első magas rangú katonai delegáció is volt – vezetőjeként találkozhatott az amerikai katonai igazságszolgáltatás (US Army JAG, US Court of Military Appeal) több irányítójával.

Kovács Tamás katonai pályafutása 1965 decemberében vette kezdetét Szegeden, ahol eleinte fogalmazóként, később ügyészként dolgozott. 1973-ban a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar szekciójának tagjaként megjárta Dél-Vietnamot. 1983-tól katonai főügyészségi ügyész volt, majd a Budapesti Katonai Ügyészség vezetőjévé nevezték ki. Utóbbi tisztségét 1986 és 1989 között töltötte be, jelenlegi feladatát 1990. augusztus 1. óta látja el. Címzetes főiskolai docens, a Magyar Jogász Egylet alelnöke, a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnöke, továbbá tagja a Nemzetközi Katonai Jogi és Hadijogi Társaság igazgatótanácsának, az Állami Jogi Szakvizsga Bizottságnak, valamint a Rendőrtiszti Főiskola Társadalmi Tanácsának.

Kovács Tamás különösen büszke arra, hogy a szakmai kapcsolatok ápolása terén kifejtett tevékenysége elismeréseként 1997-ben – első külföldiként – a JAG Corps Regiment tiszteletbeli tagjává nyilvánították. A taszári amerikai kontingens jogi szolgálatának sokoldalú támogatásáért Eric K. Shinseki tábornok, a szárazföldi haderő akkori vezérkari főnöke írt neki köszönőlevelet 2001-ben. 1995 óta az Ohiói Nemzeti Gárda tiszteletbeli ezredese. Az Egyesült Államokban a magyar katonai jogi megoldásokról tartott előadásokat az Army JAG School Charloettesville-i intézményében, ugyanakkor aktív résztvevője volt az ország legmagasabb katonai ítélkezési fóruma, az US Court of Military Appeal (aminek egyébként ugyancsak tiszteletbeli tagja) konferenciáinak. A nevéhez fűződik az 1993 óta tartó Budapesti Katonai Büntetőjogi Konferencia kétévenként megrendezésének gondolata, melyet a tengerentúlról rendszeresen meghívott jogászok is nagyon hasznosnak tartanak. Ügyészi tevékenységét az ezért adható két legmagasabb kitüntetéssel, a Kozma- és a Finkey-díjjal honorálták. Katonai életútját Hunyadi-díjjal, nemzetközi katonai jogi munkásságát pedig – egyebek mellett – a Brazil Katonai Államügyészség Érdemrendje Nagykeresztjével ismerték el. Jelentőségét tekintve azonban a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a felsoroltak mindegyikét megelőzi; Kovács Tamás e rangos állami elismerést 1998 októberében vehette át a Parlamentben a köztársasági elnöktől.

Feith László , Honvédelem Online