|

Lézervezérlésű Excalibur

Az amerikai Raytheon vállalat saját tőkéből az Excalibur GPS vezérelt 155 milliméteres lövedék korszerűsítésébe kezdett. A folyamat legjelentősebb része, hogy a vezérlőfejet félaktív lézeres rávezetés képességével látják el, mellyel lehetővé válik majd mozgó célpontok leküzdése is.

Többször probléma volt, hogy habár a GPS vezérlésnek köszönhetően a gránát pontosan a célba talált, az időközben helyet változtathatott, vagy felmerülhetett annak szükségessége is, hogy civil áldozatok elkerülése érdekében a gránátot el kellett volna téríteni az eredeti célpontról. Most ezzel a fejlesztéssel ezek az opciók is rendelkezésre állnak majd.

Excalibur

Az új kombinált GPS lézeres irányítófejet integrálják majd a haditengerészet 127 milliméteres lövedékeihez is. Ezáltal lehetővé válik a kis, mozgékony tengeri célpontok leküzdése is, valamit a szárazföldi célpontokat is sokkal hatékonyabban lehet majd támadni.

Az Excalibur 2007 óta áll szolgálatban az amerikai és szövetséges haderőkben. Képességeit pedig rengeteg alkalommal bizonyította éles helyzetekben.

2 hozzászólás “Lézervezérlésű Excalibur”

  1. „Ezáltal lehetővé válik a kis, mozgékony tengeri célpontok leküzdése is” – mennyire kicsi és mozgékony az a célpont? Motorcsónakokra fognak lőni tüzérséggel? A rávezetést mi fogja megoldani ilyen esetekben? Bármilyen minidrónra rá lehet szerelni a megfelelő célzó elektrónikát vagy ehez azért nagyobb célkövető / célmegjelölő gépek kellenek?
    Ez az okosbomba dolog nem inkább a logisztika csökkentése miatt fontos? Amúgyis szarnak a járulékos károkra, mert egyelőre nem felelősségre vonhatóak.