|

Lánctalpas könnyű páncélosokat venne Lengyelország

A BAE Systems és a teljes egészében állami tulajdonú Polish Defense Holding részvénytársaság (mely idén május 22-én váltott nevet, addig Bumar Group néven volt ismert) immáron hivatalosan is egy csapatot alkot annak érdekében, hogy közös erővel megnyerjék a lengyel szárazföldi erők univerzális lánctalpas harcjármű-platformra (Universal Tracked Platform) kiírandó tenderét. A két cég egy 25 tonnás kategóriájú harcjármű-családdal nevez a Lengyel Hadsereg beszerzési programjára, melynek keretében 600 példányt rendelnek majd a győztesnek kikiáltott cég portékáiból. A cél az, hogy a különböző feladatkörökben alkalmazandó, könnyű, úszóképes páncélosok egyazon alapra épüljenek, így könnyítve meg üzemeltetésüket. A hamarosan startoló tender egyébként Európa legnagyobb ilyen jellegű projektje lesz ebben a kategóriában, ezért valószínűleg minden olyan vállalat benevez majd, amelyik képes lánctalpas harcjármű előállítására.

Lengyelország ezzel ismét nagy lépést tett afelé, hogy haderejéből leselejtezze a régi, szovjetektől beszerzett technikát, mely a folyamatos modernizációk és a kiváló karbantartás ellenére sem számít már modernnek és ütőképesnek. Továbbá ez a tender is bizonyítja azt, hogy megvan a kellő politikai és katonai akarat, társadalmi támogatás, valamint anyagi háttér nagy mennyiségű modern haditechnika beszerzésére. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fent említett Polish Defense Holding (PDH) révén a fejlesztés és gyártás is részben lengyel kézben lesz. Ezen dolgok közül a legtöbbről más közép-kelet-európai országok csak álmodozhatnak, míg ott teljesen természetesnek veszik őket.

Az Anders egy lehetséges konfigurációja

Az Anders egy lehetséges konfigurációja ,

Arról egyébként nem esett szó, hogy pontosan milyen platformmal pályázik majd az újdonsült csapat, de találgatások már vannak. A BAE Systems jelenléte előrevetíti a jól ismert CV-90-család bizonyos elemeinek megjelenését, konkrétan sokan tippelnek rá, hogy az alvázat egy az egyben onnan emelik át. Szintén nem feledkezhetünk el az Anders-családról sem, melyet a PDH (Bumar) fejlesztget, és aminek moduláris felépítése szintén jó kiindulási alap egy ilyen jellegű fejlesztéshez. Egyébként már csak azért is valószínű, hogy javarészt meglévő megoldások alapján rakják össze a tenderen indítandó járművet, mert az első sorozatban gyártott példányt a győztesnek már 2018-ban át kell adnia a Lengyel Hadsereg számára, ami világviszonylatban is igen gyorsnak számít, nem még Európában, ráadásul 2022-ig át kell adni mind a kb. 600 páncélost. A tender pontos követelményrendszerét a lengyel védelmi tárca várhatóan idén nyáron, legkésőbb ősszel ismerteti.

Svájci CV-90 (náluk SPz 2000) - egyre terjed Európában

Svájci CV-90 (náluk SPz 2000) – egyre terjed Európában ,

8 hozzászólás “Lánctalpas könnyű páncélosokat venne Lengyelország”

  1. A lengyeleknek is volt nemrég egy ilyen kaliberű fejlesztése?! Vagy csak azért tendereztetik meg ilyen rövid határidővel mert tudják hogy úgy is a saját fog nyerni ami már direkt erre készült és előrehaladott állapotban van, a többi meg csak formaság!?

  2. Amit lengyelül PHO angolul PDH kitol magából az igen szerény. Távolból minden igen szépnek tűnik, de ez a holding egy politikai elfekvő, a szakemberek elpárologtak onnan. Ha javasolhatom, akkor inkább a Huta Stalowa Wola (most 75 éves állami cég) vagy a WB Electronics (magáncég) „termékeit” propagálnám, mert naggyon komolyak :-)

    És ezeket Igazi Mérnökök és igazi Szakmunkások alkották!

    http://www.youtube.com/watch?v=O5ADBkRR1XE

    http://www.youtube.com/watch?v=6uSiF5eXpSU