|

Peru orosz T-90-eseket vásárol?

Napjainkban Peru, szomszédihoz mérten elavult szárazföldi technikákkal rendelkezik. Állományukban többek között szovjet szállítású T-55-ös közepes harckocsik, francia gyártmányú AMX-13-as könnyű harckocsik, M-113-as páncélozott szállító járművek és szovjet Silka önjáró légvédelmi gépágyúk tartoznak.

A hetvenes években szállított 249 darab szovjet gyártmányú T-55-ös közül többet korszerűsítettek.

A hetvenes években szállított 249 darab szovjet gyártmányú T-55-ös közül többet korszerűsítettek. ,

A Dél-amerikai ország az elmúlt évtized végén, elsõsorban a koros T-55-ös harckocsi helyett kereset egy potensebb típust, mely felveszi a versenyt a chilei Leopard 2A4-esekkel. A perui megrendelésére az ukránok T-84-es, az oroszok T-90-es, valamint Kína MBT-2000-es új gyártású harckocsikkal pályáztak. Ezen kívül Hollandia és Spanyolország indult használt Leopard 2A6 és Leopard 2A4-es típusokkal, valamint Szerbia és Lengyelország saját T-72-es továbbfejlesztéseikkel.

2010-ben magazinunk is hírt adott arról, hogy a perui vezetés a pályázók közül, a kínai MBT-2000-es harckocsit választotta ki. Az ügy szépséghibája pár hónap múlva került nyilvánosságra, mikor kiderült, hogy Kína csak motor nélkül tudja a harcjárműveket leszállítani, mert megfelelő saját erőforrással nem rendelkezik. Ez önmagában korábban nem volt gond, hiszen a típust hasonlóan exportálták korábban Banglades, Burma és Marokkó számára is. A vásárlók Pakisztánon keresztül jutottak hozzá az ukrán eredetű 6TD-2 dízelmotorokhoz.

A Bangladesi haderő MBT-2000-es közepes harckocsija a 2012-es Győzelmi Napi felvonuláson.

A Bangladesi haderő MBT-2000-es közepes harckocsija a 2012-es Győzelmi Napi felvonuláson. ,

Pakisztánban gyártásban volt a típus Al-Khalid néven így hozzájuthattak az ukrán erőforráshoz. 2010-ben viszont változott a helyzet. A perui megrendelésért az ukrán T-84-es Oplot harckocsi is versenyben volt. Az ukránok pedig megtiltották Kína számára a Harkovi Morozov Gépgyár dízel motorjainak tovább exportálását.

Így a perui vezetés kénytelen volt a tárgyalásokat megszakítani a kínai féllel, pontosabban más kínai termékek importját helyezték kilátásba. A további versenyből az ukrán harcjármű is kiesett.

A kínai-ukrán affér után, sokáig a használt Leopard 2-es harckocsi vásárlásáról cikkeztek. De mióta az oroszokkal szimpatizáló Ollanta Humala nyerte meg a perui elnökválasztást, a T-90-es lett a favorit.

A perui katonai felső vezetés véleménye szerint a T-90-es korszerű fegyver rendszereivel felveheti a versenyt a chilei Leopard 2-es harckocsikkal.

T-90Sz ,

A végső döntés bejelentését a május 15-19 között Peruban megrendezésre kerülő Nemzetközi Védelmi Technikai Kiállításra ígérik.

T-90_cimkep

Végezetül nézzünk meg pár fotót a perui szárazföldi erők gyakorlatáról, ahol több egzotikus típus is látható. (Fotók: Indian Zulu)

Perui_hadgyakorlat_Foto04

Perui_hadgyakorlat_Foto05

Perui_hadgyakorlat_Foto06

Perui_hadgyakorlat_Foto07

Perui_hadgyakorlat_Foto08

—–
Szerző: Galcom

7 hozzászólás “Peru orosz T-90-eseket vásárol?”

  1. „A végső döntés bejelentését a május 15-19 között Peruban megrendezésre kerülő Nemzetközi Védelmi Technikai Kiállításra ígérik.”
    Tudtommal az oroszok elvisznek egy T-90 s-t a kiállításra egy Ruszlannal, majd ott hagyják a peruiaknak pár hónapra tesztelni, majd csak utána lesz dontés.

  2. Kína is gyárt harckocsimotorokat 1200-1500 LE kategóriában. Viszont az MBT-2000 egyik fő sajátossága az alacsony ára, amiben fő szerepet játszik az Ukrán motor.
    Most ha minden igaz az ukránok és a kínaiak túltaktikázták a dolgot és nevető harmadikként az oroszok happolják ez az üzletet.

  3. Témához annyit fűznék hozzá, hogy nyugati és orosz harckocsi tervezés ténylegesen más szemlélet. Egy 48 tonnás tank sok olyan terepen elmegy ahol a 60 t körüli társa már nem. Ez harcéri alkalmazás szempontjából előny. Valamint ez a súly különbséget méretbeli különbséggel értékkel és nem a páncélzat méretének csökkentésével. Ergo szemből 1000m vagy a feletti távról T90SM nehezebb kiszúrni és eltalálni mint a német nagy macskákat. Reaktív páncélzat kapcsán ok hogy mindenkinek megvan a technológia. De eddig csak az oroszok tesztelték le igazán éles helyzetekbe. Szíriába most is zajlik egy kéretlen teszt.