|

Repült a nyolcadik előszériás Tejas

A napokban végrehajtotta szűzfelszállását a nyolcadik és egyben utolsó előszériásnak mondható és így LSP-08 (Limited Series Production) jelzéssel ellátott HAL Tejas.

A repülés kapcsán nyilatkozó R. K. Tyagi, A Hindustan Aeronautics Limited (HAL) elnöke szerint az LSP-08 szárnyalása „kifogástalan” volt. Természetesen az esemény előtt a kezdeti műveleti képesség (IOC – Initial Operational Capability) eléréséhez szükséges vizsgálatok egy jó részét is elvégezték, úgy a repülőgép rendszereinek földi átvizsgálása és nagysebességű gurulópróbák, így várhatóan hamarosan megkapja a teljes IOC-minősítést az LSP-08.

HAL Tejas LSP | Forrás: idrw.org

HAL Tejas LSP | Forrás: idrw.org ,

Az immár több mint 30 éve görgetett LCA-program így egy újabb mérföldkőhöz érkezett, mert ezután már a tényleges széria-gyártott Tejasok reptetése következik, valamint azok átadása az Indiai Légierőnek, hogy az ázsiai ország első saját tervezésű 4. generációs vadászbombázója betöltse igazi szerepét és leváltsa a mára már igen csak megfogyatkozott MiG-21 flottát.

2 hozzászólás “Repült a nyolcadik előszériás Tejas”

  1. Lehetséges, hogy nem új gép, nem top gép, megmosolyogtató, viszont ezen folyamatnak van egy nem reklámozott, nem elhanyagolható pozitív hozadéka: a saját tapasztalatszerzés vadászgép fejlesztés irányába (a jövőre tervezve). Ezzel párhuzamosan pedig folyik az ütőképes légierő kiépítése a mára és közeljövőre gondolva (Szu, Rafale, FGFA).