|

Használt vadászok Argentínába

Argentína ezúttal használt jordán Mirage-ok beszerzésére törekszik, miután visszautasították a spanyolok hasonló típusra szóló ajánlatát. A gépekkel a még üzemben álló Mirage IIIEA / DAS gépeket kívánják lecserélni 2012-ig.

Argentína 12 darab Mirage F1CJ vadászbombázót és egy F1BJ kétüléses kiképzőváltozatot rendszeresítene 100 millió dollár értékben. Hasonló mennyiségű Mirage F1-est vásároltak volna a spanyoloktól is.

A vadászgép-beszerzéstől függetlenül Buenos Aires Svédország felé is kacsintgat. No nem a hűvösebb éghajlat miatt, hanem a Saab 340-ra szerelt Erieye-ra fáj a foguk. Ráadásul egyből két példányra.

Saab 340 AEW&C Forrás ,

Forrás">Forrás">

Nilda Garré védelmi miniszter hónap elején nyilvánosságra hozott egy rövid távú tervezetet, eszerint az említett repülőgépeken kívül két forgószárnyas is beszerzésre kerül majd. A 20 millió dollárért beszerzett Mi-17V1-es segítségével újra képesek lesznek nehéz terhek szállítására, ezt a lehetőséget a Boeing CH-47C Chinookok kivonásával elvesztettek.

Közben folyik a hadsereg Eurocopter AS332B Super Pumáinak modernizálása is, valamint „Huey II” néven megújulnak a Bell UH-1H-k is.

34 hozzászólás “Használt vadászok Argentínába”

  1. Lehetne egy kicsit foglalkozni a psi-hadviseléssel is a HTKA-n! Például nagy új hír, hogy a CIA 1950-ben egy szoci polgármesterű francia falu ellen tömeges LSD-ételmérgezéssel kísérletezett: 250 beteg, 5 öngyilkos, 50 súlyos elmeápolt lett a végeredmény, az ártatlanul gyanúsított pék pedig nyaktiló alá került. Egy mérgezett 12 éves gyerek a saját nagyanyját próbálta feldarabolni szabóollóval.

    Érdekes lehet a tiltott titkosszolgálati és katonai kábszerek kapcsolata a mostani négyes családirtással is. A feltételezett elkövető, az apa testvére a Kisalföld című lap szerint NNI-s titkosszolga – lehet, hogy „manchurian candidate” programban akarták felhasználni a szerencsétlen áldozatot, de nem bírta ki?

  2. Érdekes lehet a tiltott titkosszolgálati és katonai kábszerek kapcsolata a mostani négyes családirtással is. A feltételezett elkövető, az apa testvére a Kisalföld című lap szerint NNI-s titkosszolga – lehet, hogy “manchurian candidate” programban akarták felhasználni a szerencsétlen áldozatot, de nem bírta ki?

    Normális vagy? Szerintem keress egy elmeorvost, de nagyon gyorsan! Az ilyen jellegű hozzászólásokkal pedig keress másik oldalt, itt nem vagyunk rá vevők!

  3. Onedin kapitány

    Kedves Phoenix!
    Két ponton bántóan pongyola, magyartalan a cikk megfogalmazása.

    1. vitatott rész helyesen:

    Miután Argentína visszautasította a spanyol Mirage F.1-ek megvásárlására vonatkozó ajánlatot, újabban a jordán légierőtől próbál hasonló típusú gépeket vásárolni. A gépekkel a maradék… típusokat kívánják lecserélni 2012-ig.

    2. vitatott rész:
    „Jordánia 12 darab Mirage F1CJ vadászbombázót és egy F1BJ kétüléses kiképzőváltozatot rendszeresítene 100 millió dollár értékben.”

    A rendszeresítene szó helyett vagy a „rendszeresített”, vagy az „értékesítene”, „adna el” kifejezések teszik értelmessé a mondatot.
    Nos melyik kifejezés fedi a valóságot?

  4. Az első javítva, bár nem éreztem „bántóan magyartalannak”.
    A második szvsz így helyes, ugyanis 100 millió USD-t szánnak 12+1 beszerzésére. Korábban úgy tűnt a spanyoloktól érkezik ez a mennyiség, most a jordán üzlet van célkeresztben.

  5. Tényleg ha Brazíliában nyer a Rafale akkor keményebb gépek fognak kerülni ide is és a Venezuelaiakhoz is.
    Ők is úgy csinálják mint a Brazilok először 12 használt Mirage 2000 itt F1,aztán jönnek az ujjak technológiai transzferrel pl Gripen vagy Szu-35BM estleg Rafale.

  6. Onedin kapitány

    Erre az F.1 üzletre egyetlen értelmes magyarázat van: a spórolás.
    Az F.1C-nél nyilván sok a közös pont az Argentínában régóta üzemelő (kivonás előtt álló?) Super Etendard és Dagger vadászbombázókkal. A Dagger és SE gépekhez felhalmozott alkatrész és fegyverkészletek (pl. Magic) részben felhasználhatóak az F.1C-nél.

    Ugyanakkor a vételár -tekintettel a gépek korára (persze kérdés, hogy mennyit repültek) – elég magasnak tűnik. A jordán C-ket 1981 körül szállította le a gyár, vagyis 29 évesek!!!
    Ha legalább át lennének építve MICA-indításra!

    Ez rövidtávú üzletnek, időnyerésnek tűnik.
    Csak nem arra játszanak, hogy 10 év múlva a PAK-FA-t veszik meg vadásznak, a Rafale-t meg vadászbombázónak?

    Cc. 20 db PAK-FA + 10 db Rafale vs. brit F-35-ösök és Typhoonok?

  7. Tubu! Onedin kapitány arra gondolt hogy újra lejátszák a Falklandi háborút. Nem tóm erre mennyi esély van, milyen a viszony köztük. Ki tud valamit a két ország viszonyáról? Mert lehet erre a háborúra csak egy párhuzamos világban kerülhet sor :D

  8. Ha jól tudom a háború után rendszerváltás volt Argentínában és mára enyhült a két ország viszonya. Pár hónapja láttam egy doksifilmet ahol a veteránok együtt keresték az elsüllyesztett argentin tengót és a bit hajót!

  9. Tubu: VS

    Onedin: Anglia is szarba van anyagilag de ami Argentínában megy az sírógörcs. Nem azért vesznek 20+éves gépeket mert Rafalere meg Su50re van pénzük… ehez képest RAF sír, hogy csak 160EF lesz meg márcsak 120+ F35
    ehez képest most nagyon nagy fejlesztések vannak Argentinában jön 10db 20+éves gép…

  10. snakeeye: 1998(?)ban argentia visszautasította a flaklandi vizeken lévő közös fúrásokat. britek egyedül vágtak bele és úgy néz ki jelentős mennyiségű olaj fekszik arra fele. Igaz kitermelési költsége nagyon drága ~50-60$/hordó de 70$ fölött járunk és ez lehet még 90-100$ is.

    diplomáciai adok kapok már megvolt, a probléma, hogy argentina totálisan leépítette a hadseregét, 10db 20+éves gép amire még mi magyarok is köpnénk nekik komoly előrelépés. Evvel szemben ugye csak azért van csak 4EF falklandon mert minek több…. katonailag aregntina egy senki. főleg fakland vonatkozásában.

  11. Onedin kapitány

    Nem ismerem pontosan az argentin gazdasági helyzetet, de mintha azt olvastam volna, hogy az utóbbi néhány évben működő argentin kormányok értik a dolgukat. Kb. 10 éve volt ott egy óriási gazdasági csőd, de kezdenek talpraállni. Persze, a mostani világválság megint betesz nekik egy időre.

    Nagy-Britanniával meg fagyos a viszony, Argentína valószínűleg azonnal lépne, ha megszűnne a brit haderő vele szemben fennálló fölénye. Mivel NBr. mindenképp egy süllyedő hatalom, ezért érhetnek még bennünket meglepetések a XXI. században.

    Ezekkel a Mirage-okkal az időt húzzák addig, amíg lesz pénzük és lesz a piacon olyan komoly gép, amelyet az EF, vagy az F-35, illetve a brit flotta ellen a siker esélyével alkalmazhatnak.

  12. „Ha jól tudom a háború után rendszerváltás volt Argentínában és mára enyhült a két ország viszonya. Pár hónapja láttam egy doksifilmet ahol a veteránok együtt keresték az elsüllyesztett argentin tengót és a bit hajót!”

    Azért nem ilyen eszményi a kép. A britek fölöslegesen kegyetlenkedtek az argentin hadifoglyokkal, ez valószínűleg nem merült ott feledésbe.

  13. Nagy-Britannia még járhat úgy, mint Dél-Afrika (néger többségi uralom és nagyfokú leépülés) és kérdés, hogy úgy is elbírnának-e Argentinával, ha szövetségesként az energiahordozókra mindig nagyon pályázó Kína állna be amaz mögé.

    Még előfordulhat, hogy Argentína 20 év múlva kínai szövetségben hazazavarja a briteket a F-szigetekről.

  14. 1982 után eddig kétszer került került gazdaságilag nehéz helyzetbe Argentína. A fegyveres erőkön ez bizony meg is látszik.

    Tulajdonképpen csak a haditengerészet hadihajóinál hajtottak végre nagyobb mérvű, korszerűnek tekinthető fejlesztéseket. Így a négy MEKO 360-as romboló és a hat MEKO 140-es fregatt az amit jelenleg a legütőképesebb erőknek lehet tekinteni a két Németországban készült TR-1700-es tengeralattjáró mellett. Ezekből hatot vásároltak volna azonban a háborút követő nehéz helyzetben csak kettőt vettek meg a másik négy helyben gyártandó egység már elkészült berendezései tartalék alkatrészként kerültek megvételre (egyébként ezek a hajtók a II.vh. után gyártott legnagyobb méretű és leggyorsabb tengeralattjárók amik Németországban készültek).

    Partraszállást nem nagyon tudnának végrehajtani, mivel 1997-ben kivonásra került az utolsó erre alkalmas hajó is, (ARA Cabo San Antonio) és a franciáktól megvásárolni szándékozott egyik Ouragan-osztályú egység a benne található nagy mennyiségű azbeszt miatt nem lett beszerezve.

    Az egyik angol eredetű(még 1982 előtt beszerzett) Type 42-es rombolót (ARA Hercules) alakíttatták át Chilében így képes szállítani két Sea Kinget és 238 főnyi katonát. A másik Type 42-es romboló (ARA Santísima Trinidad) tartalékban alkatrészbázisul szolgál.

    Légierő tekintetében csak az amerikai segítséggel modernizált Skyhawk-ok tekinthetők valamelyest modernnek és nagyjából ennyi. Nagy-Britannia 1982 óta messze többet fejlesztett minden téren. Véleményem szerint az argentin haderő ma messze gyengébb az angolhoz viszonyítva mint 1982-ben volt.

    A feltárt mezők állítólag nagyobbak lehetnek mint amik az Északi-tengeren találhatók.

  15. Bearcat: köszönjük.

    onedin: Argentina UK GDPje között 8* szorzó van… és a mai napig nem tanulták meg, hogy a túlzott szocializmus versenyképtelen gazdasághoz, karöltve a populizmussal pénzügyi összeomlásokhoz vezet. (A legutolsó kivédése bár sikeres volt de komoly terheket rak a következő 40évre a kormányra.)
    Kínát meg odamondani Argentin mögé olyan mint USt GB :) mögé. Nem mindha BW szinten egy kaliber lenne egy Kína és GB.

  16. Onedin kapitány

    Én egy lehetőséget villantottam föl, egy forgatókönyvet, ami esetleg megvalósulhat kb. 2030-ban.
    Belátom a jelenlegi kép nagyon kedvezőtlen, de 20 évre előre, hogy ez és ez biztosan nem fog bekövetkezni – szerintem merész kijelentés.
    Soha ne mond, hogy soha:)

    Majd nagypapa korunkban megnézzük a kínai tv-ben:) hogy minden úgy volt-e, ahogy gondoljátok…