|

ABL – A program halad

Következő fázisába lépett a leendő amerikai rakétavédelmi rendszer egyik elemét képező Repülőgép-fedélzeti Lézerfegyver (ABL) tesztprogramja. A Boeing és az Amerikai Rakétavédelmi Ügynökség szakemberei befejezték a nagy erejű lézer beépítését a módosított Boeing 747-400F típusú repülőgépbe, és megkezdték a fegyver tesztelését annak kémiai üzemanyagával.

|

Nemzeti rakétavédelem

A Csillagháborús programot bemutató cikk publikálásával befejeztük a „Nemzeti rakétavédelem” cikksorozatunkat, melynek keretében egy bevezető cikk mellett az USA történelmi rakétavédelmi programjait

(Nike program; Sentinel program; Safeguard program; SDI)

igyekeztünk bemutatni!
Cikkeink mint on-line, mind pdf formában elérhetőek!

Jólehet a sorozat elején ígértünk egy cikket a jelenlegi rakétavédelmi program bemutatásáról is, de végül a szerkesztőség úgy határozott a téma erős aktuáls politikai színezete miatt – most – nem írjuk meg e cikket!

|

Csillagháborús tervezet (SDI)

Az amerikai nemzeti rakétavédelmi programokat bemutató cikksorozatunk utolsó részkében a stratégiai védelmi kezdeményezés, népszerűbb nevén csillagháborús tervezetet mutatjuk be, amely az USA egyik katonai fejlesztése volt.
Fő célként határozták meg a földi és űrbéli telepítésű fegyverek használatát a stratégiai atomfegyvereket hordozó ballisztikus rakéták ellen.

|

Védelem (Safeguard) program

E cikk az amerikai nemzeti rakétavédelmi programokat bemutató cikksorozatunk első része, melynek keretében az harmadik – Safeguard (Védelem) – rakétvédelmi program fejlődését, elemeit, működését és lezárultát mutatjuk.

A cikk a program egyes elemit, úgymind a PAR, MSR, RSL jellemzőit, telepítését, működését veszi számba!

|

Őrszem (Sentinel) program

E cikk az amerikai nemzeti rakétavédelmi programokat bemutató cikksorozatunk első része, melynek keretében az második – Sentinel (Őrszem) – rakétvédelmi program fejlődését, elemeit, működését és lezárultát mutatjuk.

A cikk a Spartan, valamint a Sprint I, II rakéták jellemzőit, telepítését, működését veszi számba!

|

Niké program

E cikk az amerikai nemzeti rakétavédelmi programokat bemutató cikksorozatunk első része, melynek keretében az első – Nike (Nilé) – rakétvédelmi program fejlődését, elemeit, működését és lezárultát mutatjuk.

A cikk a Nike Ajax, Herceles, Zeus rakéták jellemzőit, telepítését, működését veszi számba!

|

Nemzeti rakétavédelem

Az amerikai nemzeti rakétvédelmi programokat bemutató cikksorozatunk bevezető része.
E cikk keretében egyrészt általánosságban bemutatjuk a rakétavédelmi rendszerek működéséről, összetevőiról, a bevethető rakéták csoportosíthatóságát, működési elvét.
Másrészt szintén általánosságban átfogó képet alkotunk az amerikai rakétavédelmi programokról.