|

Csapatpróbán a TOR-M2DT

A Jejszk városában található 726. Légvédelmi Kiképző Központ a napokban vehette át első TOR-M2DT SAM (Surface-to-Air Missile System) járműveit, tette közzé az Orosz Védelmi Minisztérium.

„Az állami megrendelés keretében egy zászlóaljnyi mennyiséget szállított le a gyártó a Védelmi Minisztérium számára. A kiképző központ oktatói jelenleg a műszaki dokumentáció részleteibe ásták bele magukat, amelyet a harcászati berendezések és képességek, létfenntartó eszközök és a speciális felszerelés ellenőrzése követ. Az átvételi eljárások sikeres befejezésével a TOR-M2DT az Északi Flotta állományába fog kerülni kiképzési céllal” – nyilatkozta az orosz védelmi miniszter.

TOR-M2DT az Armiya 2018 kiállításon. Forrás: armyrecognition.com ,

A TOR-M2DT a TOR-M2 rakétarendszer (északi-sarki) hideg időjárásra felkészített változata, amelyet zászlóalj szintű légvédelemre terveztek. Feladata ellenséges repülőgépek, radar elleni és cirkálórakéták (robotrepülőgépek), siklóbombák, helikopterek és drónok leküzdése amennyiben szükséges. Tevékenységét képes „manuálisan” és automatikus módon is végrehajtani, utóbbi esetén a kijelölt légteret önállóan ellenőrzi és automatikus célleküzdést hajt végre abban az esetben, ha az IFF-rendszer (Identification Friend-or-Foe) nem tudja azonosítani a repülő eszközt.

Mint fentebb az olvasó számára már világossá vált, a TOR-M2DT feladata a zord időjárással rendelkező északi régióban való feladatellátás, akár -50 fokos hőmérsékleti viszonyok mellett is. Ennek biztosítása érdekében a csuklós felépítésű DT-30 alvázára helyezték, amely járhatatlan útviszonyok közepette is biztosítani tudja mobilitását.

A TOR sarkvidéki verziója 16 függőleges indítóval rendelkezik, megsemmisítési zónája 12 km és 10 km magassági alkalmazható. A hír szerint modernizált „pályakövető” központjának segítségével képes csökkentett észlelhetőséggel rendelkező repülő eszköz észlelésére is.