|

Airbus az európai UAV program élén?

A napokban jelentette be az OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation) európai ügynökség, hogy (fővállalkozói) részvételre kérte fel az Airbus-t az európai MALE (Medium Altitude Long Endurance) kategóriás RPAS (Remotely Piloted Air System) repülőgép fejlesztésében.

A 2016-ban indult programban Németország, Spanyolország (Airbus Defense and Space), Franciaország (Dassault Aviaton) és Olaszország (Leonardo) jelezte részvételét. A bejelentés alapján, ha 2019-ben sikerül szerződést kötni, a program fővállalkozója az Airbus lesz, míg a többi résztvevő vállalat (kiemelt) alvállalkozóként fog részt venni.

Forrás: occar.int ,

A 2018-as berlini ILA idején bemutatott Euromale-ként is emlegett pilóta nélküli gépről egyelőre nem sokat tudni. A tervek szerint a világ bármely pontján bevethető gép szerepkörét ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance – Hírszerzés, Megfigyelés, Felderítés, Célmegjelölés) mozaikszóval határozták meg. Méreteit tekintve némileg nagyobb, mint a GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems Inc) által gyártott MQ-9 Reaper, meghajtásáról két, toló-légcsavarral felszerelt hajtómű gondoskodik, amit kiemelten fontosnak tartanak a kereskedelmi légtérben való közlekedéshez. Felszerelését tekintve is homályosak a részletek (érthető, hisz még csak elvben létezik), a kiállításon egy EO/IR toronnyal felszerelve szerepelt.

Forrás: ainonline.com ,

Dirke Hoke, az Airbus DS vezérigazgatója megjegyezte, hogy habár életnagyságú makettet mutattak be, szerepköre miatt (és a fejlesztés státusza alapján) a végleges példány változásokon mehet még keresztül. Halványan utalt rá, hogy valószínűleg fegyver hordozására is alkalmas lesz, de jelenleg erről még nagyon korai beszélni.

Az Euromale első repülését 2023-ban tervezik, míg a kész rendszer szállítását 2025-ben akarják végrehajtani. Németország 21 darab beszerzésére nyújtott be igényt, Franciaország 8 példányt (2030-ig), Spanyolország szintén 8 darabot kíván rendszeresíteni, míg Olaszország nem jelezte egyelőre vételi szándékát.

Fórum hozzászólások

 • zsolti
  A szárazföldön egyforma erős ellenfelek mellett ha a légierő erősebb a másik oldalon, az komoly fegyvertény valóban.
  Viszont olyan hogy valaki légifölény ellenére veszített, azért nem nagyon tudsz példát rá én azt gondolom, mert nem volt az utóbbi időben olyan hogy bár légi fölénye lett volna, de szárazföldön gyengébb lett volna.
  Azért azt megmutathatnátok nekem, hogy hol volt utoljára olyan, hogy két, teljesen egyforma erösségü hadsereg csapott volna össze.
 • Pocok75
  Azért azt megmutathatnátok nekem, hogy hol volt utoljára olyan, hogy két, teljesen egyforma erösségü hadsereg csapott volna össze.
  Nagyság rendbeli eltérés ne legyen, az a lényeg. Irak Irán pl. ilyen volt utoljára ez ami eszembe jutott, ami nem UK vs Argentina, vagy fél világ vs Szerbia, Irak, esetleg Oroszország vs Grúzia szinten egyesélyes.
 • En pakisztan indiat is idesorolnam ahogy egy csomo afrikai konfliktust is lehetne peldakent hozni...

  Tuzerseg es legicsapas ellen a magas fas erdok nyuljtjak a legjobb vedelmet... Ebbol nekukn azert van. Igazabol egy narfasortol jol eltalalt tavolsagban levo allas is mar vedve van eleg sok mindentol...

  Azert mi nem sivatagban elounk a gyujtok meg elmukodnek azert akkora sebesseggel egy kissebb faag is olyan erovel hat a gyujtora hogy az elmukszik... A kesleltetes eggyik szerepe pont ez volt...
 • Nem nagyon talalkoztam meg peldaval a kovetkezokre. De szerintem ma mar alkalmas lenne ra a technologia hogy a varhato becsapodasi szogek iranyaba kello magassagba szenszal uvegszal vagy epp szima drotszovet legyen kifeszitve amik szepen elmukodtetik az ellenseg lovedekeit... Mig az alacsonyabb indulasi szognek hala at lehetne loni allatta...

  Azert nem min1 hogy iranyitott fegyver eseten kozvetlen a talalat vagy teszem azt 20 m el korabban elmukodik az eszkoz... Ugye a mai fegyverek az optimalizalt repeszhatas miatt es az iranyitottsagbol adodo kissebb toltet miatt lehet elenyeszo lenne a repeszhatas... A celpontnal.../
 • Az azért látható, hogy ahol nincs fölény egyik oldalon sem, ott hamar véres anyagháború alakul ki és onnan már csak az dönt, hogy ki tud több szövetségest felmutatni.
 • Basszus !gyerekek ha eljutunk erre a szintre akkor egy ilyen drónnal szinte minden harci légi és földi járművet ki lehet váltani :eek: • Az árára lennék marha kíváncsi. Tök jól hangzik ez így egyben, hogy feldurrantgatsz cső alól felderítő, anti tank és repesz töltetet, ha kell lebeg célpontra várva/felderít neked 20 percig, vagy akár arrébb is mászik 10+ km-t, nekem tényleg csak annyi a kérdésem már, hogy mennyiért tudja ezt?

  Ha megbízható, és megfizethető is, gyakorlatilag borítékolható hogy forradalmasítani fogja a lövészek harceljárásait.
 • zsolti
  Az árára lennék marha kíváncsi. Tök jól hangzik ez így egyben, hogy feldurrantgatsz cső alól felderítő, anti tank és repesz töltetet, ha kell lebeg célpontra várva/felderít neked 20 percig, vagy akár arrébb is mászik 10+ km-t, nekem tényleg csak annyi a kérdésem már, hogy mennyiért tudja ezt?

  Ha megbízható, és megfizethető is, gyakorlatilag borítékolható hogy forradalmasítani fogja a lövészek harceljárásait.
  Szerintem egy komolyabb haderőben lesz ilyesmire pénz. Ha nem is milliós nagyságrendben de simán rendszeresítik.
 • Lator
  Szerintem egy komolyabb haderőben lesz ilyesmire pénz. Ha nem is milliós nagyságrendben de simán rendszeresítik.
  Idővel biztosan. Engem már csak az érdekel, hogy mikor, és milyen széles körben. Jelenleg inkább SF vonalon tudom elképzelni még, nem tömegesen. Idővel tuti lesz mindenhol.
 • ghostface
  Nem tudom, volt-e már:
  Light UAV Family Launched in Hungary
  Ez a Ku-Me Invest Kft. elég kamu szagú - weboldaluk nincs
  Facebook on annyi van róluk hogy:
  "Cégünk elsősorban gyengeáramú rendszerek kivitelezésével foglalkozik. Személyi állományunk magasan kvalifikált, a különféle gyengeáramú rendszerek kivitelezések irányában az ország egész területén komoly tapasztalatokat szerzett szakemberekből áll.
  • - Okos otthonok kivitelezése, felügyelete.
  • - Beléptető, munkaidő nyilvántartó rendszerek.
  • - Kaputelefonok.
  • - Kamerarendszerek.
  • - Informatikai hálózatok tervezése, kivitelezése, javítása, bővítése, üzemeltetése.
  • - Gyengeáramú rendszerek kiépítése
  Elérhetőségeink: +36 20 3432496 / +36 70 8844066"

  A cikkben szereplő Mészáros Attila 2017 ben még a Sasm-Th Invest Kft. & Da 21 Drón Kft. képviseletében házalt mindenféle drónokkal


  Ők legfeljebb lelkes modellező amatőrök lehetnek akik építettek egy sárkányt és integrálták bele a piacon készen kapható vezérlő és kamera rendszereket.
  Ebből így nehezen lesz katonai célra használható drón..

Ugrás a fórum topichoz