|

Oroszország folytatja lövedékeinek fejlesztését

Látván az aktív amerikai, kínai, török részvételt a piacon, az oroszok sem szeretnének kisebb szeletet kapni a tortából. S ahogy a trend a nagyobb méretű/irányított/nagyobb hatótávolságú rakéták felé mutatnak, Vladimir Lepin, a Tecmash vezére úgy vélekedik, hogy ők sem tétlenkedhetnek.

Jelen hír apropója többek között az, hogy a Tecmash bejelentése alapján három új rakétát fejlesztettek a 122 mm-es Tornado-G sorozatvetőhöz (9M538,9M539,9M541 kódnév alatt HE-FRAG,HE/HEAT harci résszel) egy olyan rendszer kíséretében, mely lehetővé teszi az eszköz alkalmazását a fülke elhagyása nélkül. A parancsnok a feladatnak megfelelő rakéta kiválasztásával maximalizálhatja a rendszer képességeit, habár a Tecmash megjegyzi, hogy a pontosságon és a hatótávolságon még fejleszteni akarnak.

Az összehasonlító képen jól látszik, hogy új (felül a 9m538) rakéta robbanótöltete nagyobb, rakéta szekciója kisebb mint elődjének (alul a 9M521). Rombolóereje ezáltal nagyobb lett, hatótávolsága kisebb. Forrás: janes.com ,

Az igyekezet jellemzi, hogy más területen sem szeretnének lemaradni a piac többi szereplőjétől. 152 mm-es „okos” tüzérségi lövedékük fejlesztésén is dolgoznak, amelynek speciális működési körülményeinek igényeivel (a hír másodpercenkénti 30.000 fordulatot ír a tengely körül) is tisztában vannak. A lövedék indítást követően ballisztikus pályán mozog és végfázisban saját vezérlőrendszere vezeti arra a célra, amelyet a parancsnok meghatározott. A felmerülő problémák orvoslására készen állnak, ahogy „okoslövedékük” a jövőre kezdődő tesztekre is.

Forrás: monch.com ,

A Broneboishchik (S-8OFP) tesztjei a közelmúltban értek véget és az orosz Védelmi Minisztérium elégedettségét fejezte ki a légi indítású, páncélozott célpontok elleni nem irányított rakéta tulajdonságait illetően. A jövő év elején csapatpróbára kerülő rakéta hatótávolságát és harci részének (fragmentáló) hatékonyságát megnövelték, valamint új gyújtószerkezetének köszönhetően akadályba ütközve is képes a célpont leküzdésére.

Forrás: engineeringrussia.com ,

S ha már a Broneboishchik szóba került, a Tecmash Monolith néven és 130 mm-es űrméretben kívánja előbbi fejlesztését új köntösbe bújtatni, hogy az S-13 váltótípusát megtalálja. Az irányított és nem irányított verzióban elképzelt Monolith esetében is a hangsúly a megnövelt pontosságon és páncéltörő képességen van.

A Zvezdának adott interjú utolsó eseménye az időzíthető működésű 30 mm-es lövedékek tesztjének megemlítéséről szól. A támogató járművek fegyverzetének alapját képező új lövedék csapatpróbája a hírek szerint jövő év elején fog kezdődni.

Az oroszok a globális MLRS piac 28 %-át „uralják” jelenleg a Grad és Uragan járműveknek köszönhetően. A Grad rakétavető jelenleg 64 országban van jelen és, hogy a piac nem halott mi sem jelzi jobban, minthogy a Tecmash 2017-2018-as évben 300 millió dollár értékben kötött szerződést ebben a szegmensben.