|

Oroszország folytatja lövedékeinek fejlesztését

Látván az aktív amerikai, kínai, török részvételt a piacon, az oroszok sem szeretnének kisebb szeletet kapni a tortából. S ahogy a trend a nagyobb méretű/irányított/nagyobb hatótávolságú rakéták felé mutatnak, Vladimir Lepin, a Tecmash vezére úgy vélekedik, hogy ők sem tétlenkedhetnek.

Jelen hír apropója többek között az, hogy a Tecmash bejelentése alapján három új rakétát fejlesztettek a 122 mm-es Tornado-G sorozatvetőhöz (9M538,9M539,9M541 kódnév alatt HE-FRAG,HE/HEAT harci résszel) egy olyan rendszer kíséretében, mely lehetővé teszi az eszköz alkalmazását a fülke elhagyása nélkül. A parancsnok a feladatnak megfelelő rakéta kiválasztásával maximalizálhatja a rendszer képességeit, habár a Tecmash megjegyzi, hogy a pontosságon és a hatótávolságon még fejleszteni akarnak.

Az összehasonlító képen jól látszik, hogy új (felül a 9m538) rakéta robbanótöltete nagyobb, rakéta szekciója kisebb mint elődjének (alul a 9M521). Rombolóereje ezáltal nagyobb lett, hatótávolsága kisebb. Forrás: janes.com ,

Az igyekezet jellemzi, hogy más területen sem szeretnének lemaradni a piac többi szereplőjétől. 152 mm-es „okos” tüzérségi lövedékük fejlesztésén is dolgoznak, amelynek speciális működési körülményeinek igényeivel (a hír másodpercenkénti 30.000 fordulatot ír a tengely körül) is tisztában vannak. A lövedék indítást követően ballisztikus pályán mozog és végfázisban saját vezérlőrendszere vezeti arra a célra, amelyet a parancsnok meghatározott. A felmerülő problémák orvoslására készen állnak, ahogy „okoslövedékük” a jövőre kezdődő tesztekre is.

Forrás: monch.com ,

A Broneboishchik (S-8OFP) tesztjei a közelmúltban értek véget és az orosz Védelmi Minisztérium elégedettségét fejezte ki a légi indítású, páncélozott célpontok elleni nem irányított rakéta tulajdonságait illetően. A jövő év elején csapatpróbára kerülő rakéta hatótávolságát és harci részének (fragmentáló) hatékonyságát megnövelték, valamint új gyújtószerkezetének köszönhetően akadályba ütközve is képes a célpont leküzdésére.

Forrás: engineeringrussia.com ,

S ha már a Broneboishchik szóba került, a Tecmash Monolith néven és 130 mm-es űrméretben kívánja előbbi fejlesztését új köntösbe bújtatni, hogy az S-13 váltótípusát megtalálja. Az irányított és nem irányított verzióban elképzelt Monolith esetében is a hangsúly a megnövelt pontosságon és páncéltörő képességen van.

A Zvezdának adott interjú utolsó eseménye az időzíthető működésű 30 mm-es lövedékek tesztjének megemlítéséről szól. A támogató járművek fegyverzetének alapját képező új lövedék csapatpróbája a hírek szerint jövő év elején fog kezdődni.

Az oroszok a globális MLRS piac 28 %-át „uralják” jelenleg a Grad és Uragan járműveknek köszönhetően. A Grad rakétavető jelenleg 64 országban van jelen és, hogy a piac nem halott mi sem jelzi jobban, minthogy a Tecmash 2017-2018-as évben 300 millió dollár értékben kötött szerződést ebben a szegmensben.

Fórum hozzászólások

 • gioo
  A szíriai tapasztalatok alapján módosítják és korszerűsítik az orosz harci helikopter flottát.
  Különös tekintettel a két gép (Ka-52 és Mi-28N) logisztikai hátterére.Magyarán minimalizálják a két típus olyan alkatrészeinek különbözőségét amik gyakori cserére szorulnak a bevetéseket követően.Illetve a fegyver rendszereiket teszik egymás számára kompatibilissé (vagy valami ilyesmi :) )
  lemaradt..
  https://southfront.org/russias-combat-helicopters-to-be-improved-after-syria-operation-experience/
  [​IMG]
 • Amennyire én sejtem, mind a két gépre integrálják a Krizhantema rakétát. De ezzel nem érik el azt a célt, amit a Ka-52-es modernizációjánál fogalmaztak, meg, mert ott meg a Germesz-t vették elő (újra), ez utóbbinál viszont nincs szó a Mi-28N-re történő integrációról.
 • 20 évig kémkedett egy osztrák ezredes az oroszoknak

  Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

  A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

  Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

  https://www.krone.at/1805532

  https://www.krone.at/1805750

  https://444.hu/2018/11/09/20-evig-kemkedett-egy-osztrak-ezredes-az-oroszoknak
 • Iylen csillagközi inváziós páncél kéne az összes katonára! Vállvédő nyakvédő meg szinte védi az egész kart
 • Roni
  Iylen csillagközi inváziós páncél kéne az összes katonára! Vállvédő nyakvédő meg szinte védi az egész kart

  Ezek rohamosztagosok, ha jól fordítom; szóval ne csodálkozzunk a védőfelszerelésükön. Nem mezei lövészkatonák! ;)
 • Az internet nem katona dolog - A törvény szigorával csapnak le az adatmegosztókra

  Megtiltotta az orosz kormány a katonáinak, hogy adatokat osszanak meg magukról vagy bajtársaikról az interneten és a médiában. Az új törvény nem engedélyezi fényképek, videók, a földrajzi helyzet, vagy bármilyen más információ közzétételét. A szabályszegőkre a parancsnokuk szabhat ki büntetést.

  A hivatalos indoklás szerint a szigor oka az, hogy különösen a külföldön állomásozó katonák internetes profiljai közkedvelt célpontjai a titkosszolgálatoknak és a terroristáknak, valamint az adatokat Oroszország és hadserege elleni pszichológiai és információs nyomásra használják fel. Az utóbbi némileg kissé ködös megfogalmazás arra utalhat, hogy oknyomozó újságírók korábban közösségi médiára feltöltött képek, vagy automatikusan bejelölt földrajzi helyzetek alapján bizonyították, hogy igenis harcolnak orosz katonák Kelet-Ukrajnában. Az ukrán holttestek vagy hadiszállítmányok fölött pózoló orosz harcosok képei elég egyértelműen cáfolták Moszkva narratíváját, melyben máig tagadja, hogy csapatokat vezényelt volna a szakadárok megsegítésére, mindössze annyit ismerve el, hogy önkéntesen harcolhatnak katonái Ukrajnában. Az első lebukások után a hadseregben már eddig sem tanácsolták az adatok megosztását, most azonban a javaslatból törvény is született.

  Ha nem okosan használják, az internet és különösen a közösségi média valóban veszélyes tud lenni egy katona számára, hiszen például könnyen beazonosítható lehet helyzete, személyazonossága és családja. Nem véletlen, hogy a legtöbb professzionális hadseregben már le vannak fektetve az internet használatának szabályai. Hiba azonban még így is csúszhat a rendszerbe. Idén januárig például senki nem gondolt arra, hogy a telefonokra telepíthető fitnesz programok is gondot okozhatnak, mígnem valakinek feltűnt, hogy a népszerű Strava alkalmazáson keresztül akár rendkívül érzékeny információkhoz is hozzá lehet jutni. Az alkalmazás lényege, hogy egy térképen követi a sportoló - például futó vagy biciklista - mozgását, aki így le tudja mérni a megtett távot és az idejét, aztán az adatokat nyilvánossá is teheti. Igen ám, de olyan helyeken, mint Szíria, Irak vagy Afganisztán, lényegében csak a nyugati katonák használtak Stravát, így nap mint nap lefutott köreikből szépen kirajzolódtak a katonai bázisok, útvonalaik pontos térképként világítottak. A leleplezés főleg az amerikaiakat érintette, de britek, sőt oroszok is beleestek a csapdába.

  És ez nem az egyetlen program, amely visszaélésekre ad lehetőséget. Idén nyáron újságírók egy csoportja több ezer amerikai katona adataihoz fért hozzá a nemzetközileg is elterjedt Polar nevű fitnesz alkalmazáson keresztül. Az elv itt is hasonló volt: a program nyilvánosan hozzáférhető adatbázisából kivehető volt a katonák futási útvonala. Sőt, ennél több is. Mivel a sportolók általában induláskor be, hazaéréskor kikapcsolják az alkalmazást, beazonosítható volt lakhelyük is. Az újságírók így 6500 amerikai katonát azonosítottak, többek között Irakban, Szíriában, a guantanamói támaszponton, sőt még a két Korea között húzódó demilitarizált övezet közelében is.

  Arról egyelőre nem tudni, hogy valakinek a felelőtlenül használt közösségi média vagy alkalmazások miatt esett volna baja. A Pentagon mindenesetre már januárban azt ígérte, újravizsgálják a helymeghatározásra alkalmas eszközök használatának szabályait.

  https://nepszava.hu/3014602_az-inte...veny-szigoraval-csapnak-le-az-adatmegosztokra
 • Roni
  Iylen csillagközi inváziós páncél kéne az összes katonára! Vállvédő nyakvédő meg szinte védi az egész kart
  Persze ez csak soft armor repeszek ellen véd csak,ami ha azt vesszük,hogy statisztikailag a sebesülések és halál zömét a repesz okozza akkor nagyon is számít.
 • anonim999
  20 évig kémkedett egy osztrák ezredes az oroszoknak

  Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

  A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

  Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

  https://www.krone.at/1805532

  https://www.krone.at/1805750

  https://444.hu/2018/11/09/20-evig-kemkedett-egy-osztrak-ezredes-az-oroszoknak
  Most azért valamit nem értek.Ha hetven éves az öreg akkor miről kémkedett az utolsó 5-10 évben? A katonai nyugdíjas foglalkozásokról? Nyugodtan felezzük ezt a húszat a többi a szokásos...
 • Ördög tudja mivel foglalkozott nyugdíj mellett. Ezeknél nem volt divat 40-45 évesen nyugdíjba menni, legalábbis ismerek elég koros osztrák tiszthelyetteseket. Elnézést a 60 körüliektől. Aztán mivel főkutya gondolom bent maradt valami zsíros tanácsosi, szakértői stb pozícióban ahogy az nálunk is lenni szokott. Aztán ugye a kapcsolatok, meg azért bejáratosak ám ezek még pár évig az ojjektumokba bajtársi alapon. Na meg ismerik a politikusokat , netán ők is párttagok lesznek stb.
  Egyébként azt nem írja a zeitung hogy mikor kémkedett, kb 20 éve van náluk euró, előtte-e, vagy utána-e?
 • Putyin pedig, hogy megtáncoltatta a külügyminiszter asszonyt...

  Őrizetbe vették a kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet

  Robert Holzleitner, az ügyben illetékes salzburgi ügyészség szóvivője azt mondta, őrizetbe vették az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet szombatra virradóra.

  A gyanúsítottat részletekbe menően kikérdezik, az esetleges vizsgálati fogságáról későbbi időpontban fognak dönteni.

  A kémbotrányról a nap folyamán telefonon egyeztetett orosz kollégájával Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. Kneissl a Szergej Lavrovval folytatott beszélgetésében azt mondta, teljes körű együttműködést vár Oroszországtól az ügyben. Mint mondta, az osztrák kormány intézkedései világos tényeken alapszanak.

  Ez a kémügy elfogadhatatlan beavatkozást jelent Ausztria belügyeibe - mondta.


  Kneissl ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügy nem befolyásolja a két ország kapcsolatát.

  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte a vádakat és elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ausztria az üggyel még az orosz fél értesítése előtt a nyilvánosság elé állt.

  Pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának.

  Kneissl az ügyről értesülve lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását.

  Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

  Ausztria, amely nem tagja a NATO-nak és számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, régóta fontos színtere a különböző titkosszolgálatok kémtevékenységeinek, és a hidegháború idején a keleti és a nyugati tömb közötti találkozópontként szintén meghatározó szerepet töltött be.

  Márciusban Bécs nem csatlakozott az EU azon tagállamaihoz sem, amelyek a Szkripal-ügyre válaszul orosz diplomatákat utasítottak ki. Kurz és Kneissl akkor azt hangsúlyozta, Ausztria szeretné nyitva hagyni a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20181...nusitott-nyugallomanyu-osztrak-fotisztet.html
 • Roni
  Nem kis pénzbe lehet ez!
  Csak egy kis magyar vonatkozás.... Film említi, hogy első utazók osztrák-magyar monarchiából érkeztek és ők nevezték Ferenc József földnek.... Земля Франца Иосифа
 • "Nem kis pénzbe lehet ez!"

  Bizony nem kis pénz. Az oroszok hatalmas pénzeket fektetnek új katonai bázisok, repterek, raktárak, radarállomások építésére.
  Nem csak fegyverekre költenek, Ezt kevesen tudják.
 • antigonosz
  Szóval itt lakik a Gyedmaroz és Sznyegurocska.
  Hááát lassan már ő is cserélheti le a téli ruhatárát. Sajnos az időjárás itt is melegszik.......

Ugrás a fórum topichoz