|

RIMPAC 2018 SINKEX: Racine

A RIMPAC hadgyakorlatok részeként, éles lőgyakorlat keretében mindig elsüllyesztésre kerülnek a U.S. Navy állományából már régen kivont hajók 1-1 SINKEX (sinking exercise) keretében. A napokban az 1993-ban kivont USS Racine (LST 1191) került sorra. A Newport osztályú harckocsi partraszállítót amerikai és japán mobil partvédelmi rakétarendszerek és egy P-8 Poseidon rakétákkal kínálta meg, míg a hajógerinc megroppantását ezúttal is egy ausztrál tengeralattjáróról indított torpedóval hozták össze. Utóbbi a 3. perctől látható a vidóban.

A kivonása óta Pearl Harborban tartott hajó végső nyughelye Hawaii nagy szigetei közül a 2. legészakabbitól, Kauaitól mintegy 55 mérföldnyire északra lett kijelölve, ahol is a július 12-én megtartott lövészet 15 000 láb, avagy cirka 4,5 km mélységbe küldte.

Természetesen 1-1 ilyen elsüllyesztési mutatvány előtt az érintett hajókat szigorú előírások alapján készítik elő, nagy mennyiségű, a környezetre veszélyesnek minősített anyagot hogy minimalizálva legyen a hajó alkotóelemeiből eredő környezeti terhelés.