|

Mégis M1A2 harckocsikat venne Tajvan?

Tajvani sajtóértesülések szerint talán most megkezdődhet az elavult harckocsi állomány frissítése – legalábbis egy részének, hiszen a jelentős mennyiségű M48 és M60 harckocsiból álló gépparknak csak egy töredékét válthatná a most belengetett, 100 db körüli M1A2 Abrams beszerzés.

A friss hírek némi szórást mutatnak a költségkeret tekintetében, de abban egyeznek, hogy 100 db körüli harckocsit említenek. A hivatalosan nem megerősített értesülések alapján a beszerzési csomag alulról karcolná az 1 milliárd Dollárt és magukon a harckocsikon felül tartalmazná az ilyen tranzakciók standard elemeit is, úgymint képzés és tartalék alkatrészek.

Washington esetleges jóváhagyása esetén a 100 darab körüli mennyiség egyébként elvileg 108 darab harckocsit jelentene, amit 2 zászlóaljba osztanának szét a tajvaniak.

Sorban álló M1A2 harckocsik a texasi sivatagban

M1A2 harckocsik éles lőgyakorlaton Texasban | Quentin Johnson, | U.S. Army ,

Az amerikai harckocsi iránti érdeklődés természetesen nem egy hirtelen ötlet, Tajpej már régóta szeretne az Abrams üzemeltetők közé tartozni, de ez mostanáig nem jött össze. Olyannyira nem, hogy 2017 októberében még arról szóltak a hírek, hogy Tajpej végül feladta ezen tervét és megkezdi egy modernizációs csomag összeállítását meglévő harckocsijaihoz. Kapcsolódón megemlítendő, hogy ugyanakkor az idei év májusában a kínai sajtóban arról lehetett olvasni, hogy a tajvani védelmi miniszter az illetékes kormányzati testület előtt megerősítette, hogy továbbra is érdeklődnek az M1 Abrams iránt.

A tajvani haderő mennyiségileg ugyan nem áll rosszul harckocsikkal, azonban azonban az 1000 db körüli MBT gépállomány mintegy fele M60A3, míg másik fele az M48 egy modernizált változata, mely CM-11 Brave Tiger megnevezés alatt fut arrafelé. Azaz relatíve avittas járművekről van szó.

Az Abrams beszerzés esetleges összejötte esetén kérdéses, hogy az Egyesült Államok nagyobb mennyiség eladására is mutatna-e hajlandóságot a későbbiekben, vagy csak egy kisebb mennyiségre adnák be a derekukat végül. Kedvezőtlen felállás esetén mindenképpen szükséges lesz az M60 harckocsik modernizálása. Ezt Tajvan saját erőből akarja kidolgozni, de igazából kész megoldásokból is válogathat, hiszen az anno jelentős mennyiségben legyártott M60-as családhoz több nagy védelmi vállalat is kínál különféle, átfogó modernizációs csomagot.