|

Megvan az új MiG-lopakodó neve

Az orosz repülőgépipari konszernbe beolvadó RSzK MiG vállalat nyilvánosságra hozta az általuk fejlesztett új alacsony észlelhetőségű elfogóvadász jelölését.

Az RSzK MiG vállalat első embere, Ilja Tarasenkó hivatalosan is megerősítette, hogy a MiG-31 leváltására fejlesztett nagy hatótávolságú elfogóvadász jelölése PAK DP lesz. A vállalat munkatársai jelenleg a lehetséges koncepciókat vizsgálják, majd a végleges kialakítás meghatározását követően a tényleges fejlesztés várhatóan 2019-től kezdődik. Az új típus szolgálatba állását 2030 előtti időszakra prognosztizálják.

MiG-31BM | Forrás: Dimitrij Picsugin ,

A PAK DP hadrendbe állásáig azonban a MiG-31-es modernizációja folyik, a tervek szerint 2020-ig akár több mint 60, MiG-31BM változatra modernizált elfogóvadászt vehet majd át az Orosz Légierő. Kopók ezen ráncfelvarrás után elviekben részben glass-cockpittel, képességnövelésen átesett radarral (Zaszlon-M komponensek, új szoftver, régi antenna) és fedélzeti számítógéppel, avionikával rendelkeznek majd, egyben némiképp többfeladatú géppé avanzsálnak az eredeti nehézsúlyú elfogóvadász szerepkörből néminemű levegő-föld képesség megszerzése révén. Levegő-levegő vonalon az R-37 és R-77 integrálása említendő elsősorban.