|

Delta IV SSBN nyitott indítótubussal

A 2008-2012 között felújított K-407 Novomoszkovsz nyitott indító tubussal a Barents-tengeren 2016. október 12-én.

A 2008-2012 között felújított K-407 Novomoszkovsz nyitott indító tubussal a Barents-tengeren 2016. október 12-én. Forsvaret / norvég haderő,

A fenti fotót vélhetően a Norvég Királyi Légierő egyik P-3C orion típusú tengerészeti járőrgépéről lőtték és az orosz Északi Flotta Delta IV típusú atom-tengeralattjáróinak egyike látható rajta.

A fotó érdekessége, hogy a K-407 Novomoszkovszk indítótubusainak egyike nyitva van. Az orosz boomer a fotó készültekor már minden bizonnyal elvégezte feladatát, azaz egy R-29RMU Szinyeva interkontinentális ballisztikus rakéta indítását a Kamcsatka-félszigeten található Kura tesztmező irányába.

Erre természetesen a vízfelszín alól került sor, ezért is írtuk, hogy dolga végeztével emelkedett a felszínre, ahol később összefutott a norvég járőrgéppel.

Az orosz haderő októberben általában egy kijelölt napon több ballisztikus rakétát is indít – idén ez a nap október 12-e volt, mikor is 3 ballisztikus rakéta repült ide-oda Oroszország felett.

A Csendes-óceáni Flotta 3 db vén Delta III-as ballisztikusrakéta hordozó atom-tengeralattjáróinak egyike, a K-433 egy R-29R SLBM-et lőtt nyugati irányba, a K-407 egy R-29RMU-t keleti irányba, míg a szárazföldön egy SS-25 Topol került indításra a pleszetszki űrközpontból.

A norvégok által megosztott fotón látható K-407 érdekessége, hogy az egyetlen olyan rakétahordozó atom-tengeralattjáró, melynek teljes rakétakészletét egy szalvóval kilőtték. Erre 1991. augusztus 6-án, a Behemót-2 gyakorlat során került sor, mikor mind a 16 R-29RM rakétája útnak lett indítva 244 másodperc alatt – azaz 14 másodperces indítási közökkel. Az első és az utolsó rakéta végig repült kamcsatkai céljára, a többi a terveknek megfelelően önmegesemmisítést hajtott végre.

A lenti videón 01:45-től kezdődően, egy megfigyelő kamera képén jól látszanak a gyorsan egymás után induló R-29RM SLBM-ek.