|

SA-2 76 milliméteres önjáró légvédelmi gépágyú

Újabb képek kerültek fel a világhálóra egy teljesen új kínai fejlesztésű légvédelmi gépágyúról, amelyeken közül egyen tüzelés közben is látható a szerkezet. A gépágyú egy vadonatúj fejlesztés, amit minden valószínűség szerint export piacokra szánnak. A rendszer egy 6×6 kerékképletű kamion platójára került – tüzelés közben hidraulikusan leeresztett lábakon áll a szerkezet.

sa-2-76-legvedelmi-gepagyu

Mint a neve is elárulja egy 76 milliméteres gépágyút használnak légvédelmi célra, ami igencsak ritkaságszámba megy az ilyen kategóriájú fegyverek közt. A legtöbb önjáró légvédelmi gépágyúnak 20 és 40 milliméter közt váltakozik az űrmérete, egyedül az olaszok kísérleteztek 76 milliméteres önjáró légvédelmi gépágyúval az Otomatic 76 program keretei közt.

A 76 milliméteres űrméret a legtöbb fejlesztőt eltántorította, mivel a hatalmas lőszerméret miatt, korlátozott a szállítható mennyiség és hiába a megnövekedett hatásos lőtáv és rombolóerő, a nagy űrméret inkább hátrányt jelent mint előnyt. Viszont a mikroelektronika fejlődésével a nagyobb méretű gépágyúk kaphatnak egy újabb esélyt. Mit a képekből kivehető, a cső végén egy lőszer-programozó található. Ezt a technológiát eddig a 35 milliméteres Oerlikon gépágyúkon lehetett megfigyelni, de ezek szerint sikeresen ültették át nagyobb űrméretre is.

Lényege, hogy a lőszerben egy időzítő gyújtó van, amit a cső elhagyása közben állítanak be. Ezáltal biztosítható, hogy a célpont előtt egy optimális távolságban robbanjon a gránát és mint a régebbi kartácslőszerek egy repeszfelhővel semmisítse meg az adott célpontot. Egy ilyen technológia felhasználásával drasztikusan le lehet csökkenteni a célpontonkénti felhasznált lőszer mennyiségét. A nagyobb űrméretű gránát viszont további fejlesztési lehetőségeket is magában rejt: egy ilyenből sokkal könnyebben lehet kialakítani egy irányítható lőszert, mint a 30-35 milliméteresekből.

A képeken látható rendszert – mivel kamionra szerelték és tüzeléshez hidraulikus lábara kell feltámassza magát – valószínűleg különösen fontos objektumok védelmére szánják, ahol elsődleges feladata az ellenfél precíziós lőszereinek a megsemmisítése lesz.

sa-2-76-legvedelmi-gepagyu-tuzeles-kozben