|

HTKA Block 6

Bő 3,5 évvel a Block 5 szolgálatba állítását követően elérkezett az idő, hogy újból megvariáljuk a dolgokat. Hogy egyszerűbb legyen a dolog arculati megújulást, fórum motor váltást kombinálva szervercserével.

Arculat

Responsive, kijelzőmérethez alkalmazkodó arculati felfrissítését kapott az oldal – ami ezúttal nagyjából rendben működik is, mert hiszen a Block 5 is responsive volt, csak köszönet nem volt benne…

Nem ragozom – főleg így iccakai fél 3 magasságában írva mindezt: nyúzzátok, szokjátok, ha valami nem tetszik, nem működik, stb., akkor irány a Visszajelezések topic!

Új tartalom típusok

Rendszeresen frissülő tartalmi elemként köszönnek be a fotó és videó posztok, melyek nem túl meglepő módon fotókat és videókat fognak felvonultatni. A fókusz a multimédiás tartalom lesz, ám a látottakhoz igyekszünk hosszabb-rövidebb kommentárt fűzni, hogy kerek legyen a történet.

A heti Hírhalom kiegészítőjeként funkcionálnak majd a rövid hírek – ezek elsősorban akkor lesznek publikálva, ha valami lényegesebb hír van, ami nem ér rá a következő Hírhalomig, ám mindössze pár mondatban le lehet tudni.

Ezen tartalmakat eddig nagyobbrészt a Facebook oldalunkra raktuk ki – mostantól ide (is) fogjuk.

Új fórum

Sokatokat érint az új fórum motor is.

Nektek számos kellemes kis apróságot biztosít, – melyekről majd a napokban lesz még szó – nekünk sokkal jobb üzemeltethetőséget.

Fontos, hogy a Block 5-el bevezetett bejelentkezési mód ment a levesbe, az oldal regisztrált olvasói bázisát csak és kizárólagos jelleggel a mostantól a forum.htka.hu címen elérhető fórum kezeli, ott kell bejelentkeznetek.

Bejelentkezni a

Bejelentkezni a “Bejelentkezés, vagy regisztráció” fülre kattintva lenyíló ablakban van lehetőség. Itt van az elfelejtett jelszó link is. ,

Nem pánikba esni, hogy nem tudtok bejelentkezni! A régi jelszavaitokkal nem fog menni, csináljatok egy jelszócserét és utána már működni fog a bejelentkezés. Aki esetleg olyan okokból záródik majd ki, hogy már nem működő email cím van megadva a profiljában és a fórumcsere előtt nem volt jelenése módosítani, az dobjon egy emailt a szerkesztoseg@htka.hu címre és vagy módosítjuk a beállított email címet, vagy ráteszünk a fiókra egy ideiglenes jelszót.

Bejelentkezés után a felhasználói profil oldalatokon beállítható minden – avatar, személyes adatok, mellőzött/ignorált tagok listája, stb.

A látogatók felé néző felületét már nagyobbrészt magyarosítottam, de itt-ott azért akadnak még angol szövegek.

 

Egy szó, mint száz: nyúzzátok, szokjátok, ha valami nem tetszik, nem működik, stb., akkor irány a Visszajelezések topic!

Fórum hozzászólások

 • molnibalage
  Azt lehet tudni, hogy hány regisztrált olvasó van?
  Nem annyira szemet szúró, de a fórum főoldalán, a jobboldali oszlopban az utolsó előtti, "Fórum statisztikák" dobozban ott van ;) Elvileg látszik mindenkinek.
  De amúgy aktuálisan 1 728 reggelt tagja van a fórumnak.
 • A MiG-21 topik végén kicsit beletévedtünk a Szu-22-témába, szerintem néhány hsz.-t át kellene röptetni a helyére. Bocsi és Köszi...
 • akagi
  Értettem!
  Itt,a piros, hol a piros játékkal szembesülök!
  Ma nem voltam gépközelben és nem tudom, hogy miről is van szó, de bízok a bőlcsességedben.
 • Mackensen
  Ma nem voltam gépközelben és nem tudom, hogy miről is van szó, de bízok a bőlcsességedben.
  Tanár Úrnak jelentem!
  Én bekiáltottam egy mondatot (nem durvát), csak célzatosat! De, nem látom, és a visszhang sem jön vissza!:(
  Komolyan!
  Eltűnt itt egy hozzászólásom, pedig elküldtem..:hadonaszos:
 • Egyet valóban kitöröltem. Molninak szólt, hogy ne sírjon vagy vamai ilyesmi. Lehet holnap még kitörlök közülük, ha nem a topik témájához igazodnak, vagy áthelyezem ahova lehet.
 • Mackensen
  Egyet valóban kitöröltem. Molninak szólt, hogy ne sírjon vagy vamai ilyesmi. Lehet holnap még kitörlök közülük, ha nem a topik témájához igazodnak, vagy áthelyezem ahova lehet.
  Ez volt az?:
  Reason: kérlek szépen fejezd már be és ne mind bosszantsd molnit
 • Mackensen
  Igen
  Még valami..
  Nem sértésnek szántam! Ha, neked még meg van az eredetileg leírtam olvasd el még egyszer!
  Ha, valakinek más a véleménye, mint neki, és nem tud más kiutat, akkor ne szaladjon hozzátok (az anyja köténye mögé)! Érzésem szerint semmi gonoszság nem volt a mondatomban, csak szatíra. Ha, visszaolvasol, akkor én voltam a"szócsöve", mikor el volt tiltva a hozzászólásoktól, de én voltam az akit, elküldött nem egyszer a @anyámba és nem reagáltatok rá!
  Maradok tisztelettel: Akagi
 • Technikai frissítés:

  A fórumon is be lett vezetve a képek "csak amikor kell" betöltése. Ez alatt azt kell érteni, hogy a böngésző csak akkor fogja betölteni a belinkelt képeket, amikor az azokat tartalmazó hozzászólás a böngészőablak látható részébe kerül. Azaz 1-1 topic betöltésekor az ablakban kezdetben nem látszó hozzászólások képtartalma nem generál feleslegesen adatforgalmat, feleslegesen nem töltődik be. Csak amikor tényleg kell.

  Így egy képekkel vastagon megrakott, nagyobb adatforgalmat generáló topicoldal megúszható kisebb adatforgalommal is, ha nincs végigpörgetve - mondjuk abból adódóan, mert az aktuális oldal korábbi hozzászólásait már olvasta a látogató. Hogy mennyire kevesebbel az persze függ attól is, hogy mennyi és milyen komment látszik a böngészőablakban a topic megnyitásakor.

  Lassabb netkapcsolat esetében ez akár szemmel is látható lehet, mert a betöltés alatt álló képek helyén a beérkezésükig az alábbi gif van jelölő elemként: [​IMG]
  Amint a böngésző betöltötte a belinkelt képet, a gif-et lecseréli a képre.

  A némi adatforgalom spórolás mellett másik előnye a mókának, hogy a böngésző egy kicsit gyorsabban tudja legenerálni a topic oldalakat, mert nem kell adott esetben sok-sok lekéréssel betöltenie az összes belinkelt képeket.

  Tesztelve:
  • desktop: chrome, firefox, edge, ie11
  • mobil: chrome, firefox, valamilyen gyárilag telepített böngésző
  Nálam működött mindenhol szépen.

  (A híroldal részen ez a lazy load már be van kapcsolva 1-2 hónapja.)
 • Néhány régebbi hozzászólást próbáltam visszakeresni a fórumban, de a kelleténél jobban megszenvedtem vele, mert sehogy sem tudtam rávenni a keresőt arra, hogy a kötőjelet és a perjelet ne hagyja figyelmen kívül.
  Jelenleg, ha beírom, hogy "mig-21", akkor a kereső eldobja a kötőjelet, és arra keres rá, hogy "mig" és "21", amit ezután visszadob, mert a keresett kifejezések túl rövidek. Persze lehet, hogy van ennek valami trükkje, és csak én voltam hülye, :) de amennyiben ez így van beállítva, akkor szerintem érdemes lenne átállítani, a kereső használhatósága sokat javulna tőle.
  Emellett az is sokat segítene, ha a 3 karakter hosszú kifejezésekre is lehetne keresni (jelenleg 4 a minimum).
 • Kéretik törölni a Szíriai topicból a #45253 hozászolásomat, mivel a képet 2* küldtem el.

  Elnézést kérek a többlet munkáért. Büntetést kiagyaltam magamnak, a sört 10 perccel később nyitom ki. :rolleyes:
 • MuldR
  Csak én látom úgy, hogy a GIF-eket elnyeli a fórum, vagy tényleg nem jeleníti meg őket?
  Nalam mukodnek.
 • Valami nem fasza a képfeltöltéssel.Vagy 5x rá kellett frissítenem az oldalra mire betöltötte azt a képet amit feltöltöttem a T-72 topickba.
 • dudi
  Valami nem fasza a képfeltöltéssel.Vagy 5x rá kellett frissítenem az oldalra mire betöltötte azt a képet amit feltöltöttem a T-72 topickba.
  Abban a kommentedben, amiben nem jelent meg, ott valamiért nem stimmelt a beillesztett képből a fórum által generált bbcode. Mondjuk furcsa, mert az 1. és 3. kommentben meg OK volt, csak a 2.-ban nem. (A 2 duplát töröltem.)
 • Akkor most mi a helyzet a csatolt/linkelt képek thumbnailezésével?

  Nem tudná a fórummotor megoldani, hogy bizonyos méret fölött a képek csak thumnailként jelenjenek meg?
 • Tcat
  Abban a kommentedben, amiben nem jelent meg, ott valamiért nem stimmelt a beillesztett képből a fórum által generált bbcode. Mondjuk furcsa, mert az 1. és 3. kommentben meg OK volt, csak a 2.-ban nem. (A 2 duplát töröltem.)
  Valami hasonló volt a
  #3223
  hsz-ben írtamnál. Túl gyors akartam lenni, és nem jött fel a Fórumban a kép. Utána frissítettem a Chrome böng.-t, viszont akkor megjelent.

  Bonyin írtam biztos, tehát a böngésző frissítésénél megjelent a beillesztés utáni elfogadásnál nem megjelenő kép.

  Ugye világos amit leírtam? :rolleyes: [ ez tetszik, csak ezért :hadonaszos: /:)/ ]

  Tehát nálam lehet tesztelni.
 • A Zlin topikban felmerült mellékszál pár nappal ezelőttről:

  Pocok75
  Ez itt a nagy baj szerintem, sokan azt sem tudják, hogy vannak hírek is és csak a forumra koncentrálnak, pedig az itt csak másodlagos.
  Jogos felvetés, így a fórum főoldalán a jobboldali oszlopba az imént bekerült a legújabb 5 hír. Nem csak nekik, de elsősorban azoknak, akik csak a fórumot használják - hátha adódik más érdekesség is nekik nálunk :)

  Illetve változtattam az oldalsávban a widgetek sorrendjén. A legújabb hozzászólások került legfelülre.

Ugrás a fórum topichoz