|

Megvan az első 2000 órás Typhoon-pilóta

A Brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) pilótája, az 55 éves Richard Watts százados (Flight Lieutenant) lett az első vadászpilóta a világon, aki elérte a 2000 repült órát Eurofighter Typhoon típuson. A RAF Coningsby bázison állomásozó 29. (tartalékos) repülőszázad állományába tartozó hajózó egy gyakorló repülés végrehajtása során érte el a kétezredik órát. A jeles eseményt a bázis személyzete sem hagyta figyelmen kívül: leszállás után az állóhelyre visszaguruló Typhoont a repülőtéri tűzoltók vízsugaraival létrehozott „diadalív” fogadta, Watts pedig ezentúl büszkén viselheti a külön számára készült, 2000 órás felvarrót.

Utóbbit a leszállás után személyesen Jez Attridge ezredes, bázisparancsnok adta át neki, valamint kezet rázhatott Ian Duguid dandártábornokkal, aki a Brit Királyi Légierő Typhoon-századait tömörítő és felügyelő Typhoon Force parancsnoka. Watts százados karrierje ezáltal ténylegesen megkoronáztatott: a repüléssel hatévesen megismerkedő hajózó egészen elképesztő életutat járt be a mostani mérföldkőig.

Vízfüggöny jár a 2000 órás pilótának |Fotó: Royal Air Force

Vízfüggöny jár a 2000 órás pilótának |Fotó: Royal Air Force ,

Watts elmondása szerint édesapján keresztül szeretett bele a repülésbe, aki kivitte őt egy repülőnapra. Ott teljesen elvarázsolták a látottak, főként a RAF akkori csúcstípusa, a Phantom FG.1 (körülbelül a McDonnell Douglas F-4B Phantom II-nek megfelelő, helyi változat). Elhatározta hát, hogy ő is ezzel fog repülni, ami húsz évvel később valósággá vált. Már gimnazistaként is repülő ösztöndíjban részesült, majd a Bristoli Egyetem Egyetemi Repülőszázadának is tagja volt. 1983-ban csatlakozott  a Brit Királyi Légierőhöz, ahol három éves kiképzés után, 1986-ban ülhetett első vonalbeli repülőszázad Phantom II-esének pilótafülkéjébe: a RAF Leuchars bázison települő 43. Vadászrepülő Század kötelékében 700 órát repült a típussal.

Afelvarró, amit Richard Watts százados ezentúl büszkén viselhet |Fotó: Royal Air Force

A kitűző, amit Richard Watts százados ezentúl büszkén viselhet |Fotó: Royal Air Force ,

1989-ben átképezték Tornado F3-ra, amit 15 év szolgálat követett ezen a típuson. Eközben megfordult az 5., 25., 29., 56. és 229. századoknál is. Öt ízben vett részt az Operation Southern Watch (Déli Őrjárat Hadművelet) váltásaiban, számos bevetést repülve a Dél-Irak feletti repüléstilalmi zóna védelmében. Ezen kívül szintén több alkalommal települt ideiglenesen a Falkland-szigetekre, az ottani légvédelmi feladatok ellátása érdekében. Egészen hihetetlen adat, hogy 2005-ig, amikor átnyergelt Typhoonra, több mint 2000 repült órája gyűlt össze a Tornado F3-al is. Ezzel azon vadászpilóták elit csoportjába tartozik, akiknek ez a szám két különböző típuson is összejött.

2005-től repül oktató pilótaként Eurofighter Typhoon pilótafülkéjében, vagyis körülbelül 11 év kellett neki a következő kétezres jubileumhoz. Ezzel együtt ő a világ egyik, ha nem a legtapasztaltabb Typhoon-oktatója.