|

Megduplázódott a repképes B-29 Superfortress-ek száma

2016. július 17-én, vasárnap sor került a 44-69972 sorozatszámú B-29 Superfortress restaurálásái folyamatának megkoronázására: a Doc becenevet viselő gép 1956 után először ismét a levegőbe emelkedett. Az öreg vasmadarat a korábban egyedüliként repképes FIFI becenevű, 44-62070 sorozatszámú B-29-est repülő csapat emelte a levegőbe.

Az első repülés helyszínéül a kansasi McConnell légibázis szolgált – ahol többek között egy olyan 91 éves öregúr is jelen volt, aki anno konkrétan végzett szegecselési munkálatokat ezen a gépen.

Ezzel egyébként egy 16 éve tartó restaurálási folyamat zárult le, melynek utolsó előtti nagy állomása az idei év májusa volt, mikor is a Szövetségi Légügyi Hivatal, az  a FAA által repülésre ismét alkalmasnak minősítette a gépet.

A 44-69972 sorozatszámú Stratofortress-t 1945 márciusában adta át a Boeing wichitiai gyárüzeme, majd a gép az 50-es évektől kezdődően a Mojave sivatagban, a China Lake környékén szolgált ilyen-olyan célpontként. A gépet 1987-ben fedezte fel bizonyos Tony Mazzolini, aki eltökélte, hogy repképes állapotba hozza a gépet. Ugyanakkor már pusztán csak az 12 évnyi harcába került, hogy egyáltalán meg tudja szerezni a gépet. Erre a bürokráciával való háború megvívása után végül 1998-ban kerülhetett sor, a gép pedig 2000-ben került vissza szülőhelyére, a Boeing wichitai üzemének közelébe, ahol önkéntesek által megkezdődött a restaurálása. A folyamat lezárásának koordinálására és Doc üzemeltetésére 2013-ban létrejött a Doc’s Friends nevű non-profit társulás.

Bővebben a gép weboldalán.

Doc egykoron - itt még a Mojave-sivatag területén. | Fotó: b-29doc.com

Doc egykoron – itt még a Mojave-sivatag területén. | Fotó: b-29doc.com ,

Fórum hozzászólások

 • És állítólag többe került a kifejlesztése, mint a Manhattan terv.
  Nagyon nem igaz. Majd keresek róla anyagot, de olvastam, hogy Manhattan terv titkossága miatt, mennyibe került, és hány ember dolgozott rajta. Nagyságrendi különbség van.
 • Mostanában gyakran posztolják ezt ki. A Manhattan terv 1939-es dollárban volt kb. 2 milliárd.

  http://pwencycl.kgbudge.com/B/-/B-29_Superfortress.htm

  The program ultimately cost $3 billion dollars, versus $2 billion for the Manhattan Project that developed the nuclear bomb.
  A forrás és saját kútfőből is 100%, hogy keverik a teljes program költséget a kifejlesztéssel. Mai áron ez kb. 25-30 mrd USD lenne. Ne szórakozzunk már, az F-22 fejlesztése fájt kb. 40 mrd-be.

  Igen, a B-29 a korszak egyik csúcsfegyvere volt, de azért kapjunk már a fejünkhöz. A 3 mrd nagy részr a több ezer db legyártására ment el.

Ugrás a fórum topichoz