|

Tornado utódon ötletel az Airbus

Az Airbus Defence & Space részéről a közelmúltban az Eurofighter program, illetve a vállalat harci gépekért felelős részlegének igazgatója, Alberto Gutierrez arról beszélt, hogy a német védelmi minisztérium felkérésére egy lehetséges Tornado utódtípust vizsgálnak.

Elmondása szerint a németek egy pár hónapja összeállított stratégiai védelmi ütemterv részeként jutottak arra, hogy kéne valami a Tornado gépek nyugdíjazása után, mely teljes mértékben képes ellátni a Panavia Tornado feladatait. Ennek kapcsán került képbe az Airbus Defence & Space tanácsadás jelszóval.

Gutierrez elmondása szerint jelenleg a megrendelői igények felmérése, egyeztetése zajlik ezen lehetséges gép kapcsán, mely becsléseik szerint 2030 környékén állhatna szolgálatba. Természetesen a vállalat nem gondolkodik egy úgymond nulláról összerakott gépben, mert azt nem engedhetik meg maguknak, ezért felhasználnák az Eurofighter programból elemeket, illetve a jelenlegi fejlesztésekből is válogatnának a típusba.

Az Airbus közlése szerint az a meglátásuk, hogy egy ilyen gép a 2030-40 körüli igényeket egy pilóta vezette gép és kiegészítő drónok formációban tudná leghatékonyabban ellátni. Éppen ezért egy 2 személyes típust képzelnek el, ahol a fegyverkezelő tiszt a gépen helyet kapó levegő-föld fegyverzet mellett pilóta nélküli drónokat is irányítana. Ezen, az Airbus által egyelőre csak öszvérként emlegetett drónok feladatköre a felderítésről az elektronikai tevékenységen át az esetleges csapásmérésig terjednének.

Az esetleges Tornado utód egy közzétett elképzelésen. | Airbus Defence & Space

Az esetleges Tornado utód egy közzétett elképzelésen. | Airbus Defence & Space ,