|

Dél-koreai SLBM?

A Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering még a hónap közepén kezdte meg a dél-koreai vadász tengeralattjáró program 3. iterációját jelentő KSS-III programban létrehozott, VLS cellákkal rendelkező nagyméretű tengeralattjáró osztály első példányának gerincfektetését. Úgy tűnik egyesek ebbe SLBM-et, azaz tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát vizionálnak a félszigeten.

A DSME-nél május 17-én került sor az első KSS-III-as gerincfektetésére. A szóban forgó tengeralattjáró kapcsán 2014-ben kezdődtek meg az előkészítő munkáltatok, az összeillesztendő szelvények gyártása. | Fotó: DSME

A DSME-nél május 17-én került sor az első KSS-III-as gerincfektetésére. A szóban forgó tengeralattjáró kapcsán 2014-ben kezdődtek meg az előkészítő munkáltatok, az összeillesztendő szelvények gyártása. | Fotó: DSME ,

A dél-koreai SLBM fejlesztési terveket az egyik legnagyobb dél-koreai napilap angol kiadása, a Korea JoongAng Daily hozta le a napokban magas rangú, anonim védelmi forrásokra hivatkozva.

Nem tudjuk, hogy félreértés, vagy koreairól angolra félrefordítás révén kerültek sületlenségek a hírbe, netán az eredeti nyilatkozatok is ilyen formában születtek. Az említett cikkben olvashatóak szerint az egyik nyilatkozó védelmi forrás elmondása szerint a 3 000+ tonnás KSS-III VLS cellákkal lesz ellátva, ami SLBM bevethetőséget jelent, az SLBM meg azért is jó, mert a radar nem észleli. A forrás szerint fejlesztés alatt álló dél-koreai SLBM 2020-ra lenne készen. Egy másik forrás véleménye szerint az SLBM pontosabb, mint egy robotrepülőgép és gyorsabban is oda lehetne csapni vele Észak-Koreának.

Nos “apróság”, de egy VLS cella alapvetően nem SLBM, hanem robotrepülőgép, vagy légvédelmi rakéta bevethetőségét jelenti, ami a KSS-III esetében már korábbról ismerten a Hyunmoo III (Cheon Ryong) szárazföldi célpontok támadására képes, 1 500 km hatótávolságú robotrepülőgép, mely 500 kg-os robbanótöltet célbajuttatására képes. Ekkora hatótávolsággal kényelmesen lefogható a teljes Koreai-félsziget még a partoktól távolabbi indítási helyszínt feltételezve is, sőt indítási ponttól függően Kína, illetve Japán egy része is beleesik a hatótávba.

Hyunmoo 3 robotrepülőgép gyorsítási szakaszban. | Fotó: ADD

Szu-35 géppár (az első és második prototípus) ,

Dél-Korea haditengerészet várhatóan 2020-ban veheti majd át az első 3 000+ tonnás vízkiszorítású, 83 méter hosszú, 6 db VLS cellát felvonultató KSS-III tengeralattjáróját. A tervek szerint 2022-ben érkezik majd a második példány és végeredményként akár 9 ilyen nagyméretű tengeralattjáró is szolgálatba állhat.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.