|

Vízre bocsátották az Admiral Butakovot

Mint arról a forums.airbase.ru honlapon beszámoltak 2016 március 2–án a kalinyingrádi Balti „Jantar” hajógyárban – a nyilvánosságot kizárva – vízre bocsátották a módosított Projekt 11356 (11356R) / Krivak IV fregattját az Admiral Butakovot (gyári szám 01360). Ez a negyedik fregatt ami az orosz Fekete-tengeri flottának épül.

Az Admiral Butakov torzse a vízen.  2016 március 3., Jantár hajógyár, Kalinyingrád | Fotó: forums.airbase.ru

Az Admiral Butakov torzse a vízen. 2016 március 3., Jantár hajógyár, Kalinyingrád | Fotó: forums.airbase.ru ,

A hajó csendes (média nélküli) vízre bocsátása természetesnek tűnik, hiszen a három fregatt sorsa kérdéses, lévén az ukrán állami Zorja Masprojekt vállalat még 2014-ben leállította a gázturbinák szállítását Oroszországba az ukrajnai eseményekre hivatkozva. Emiatt a második hármas fregatt szerződésből két hajó építése (a harmadikat el se kezdték) gázturbinák nélkül valószínű, hogy felfüggesztésre kerül. Korábban már felmerült annak lehetősége is, hogy ezen utóbbi 3 fregattot exportálnák inkább.

Az Admiral Butakov fregatt a vízrebocsátása után | Fotó: forums.airbase.ru

Az Admiral Butakov fregatt a vízrebocsátása után | Fotó: forums.airbase.ru ,

A projekt 111356R 6 fregattjának építése az állami Balti Jantár hajógyárban folyik két, az orosz honvédelmi minisztériummal kötött szerződés értelmében: az első három fregattra a szerződést még 2010 október 28-án, míg a második háromra 2011 szeptember 13-án írták alá.

Az első szerződés értelmében már befejeződött az Admiral Grigorovics építése, mely sikeresen teljesítette az állami teszteket és átadása a flottának 2016 március 10-11-én esedékes. A második fregatt, az Admiral Esszen is elkészült már, jelenleg az állami tesztjei folynak, átadása még ebben az évben várható. Az Admiral Makarov 2015 szeptember 3-án lett vízre bocsátva, jelenleg a hajó befejezési munkálatai folynak.

Az Admiral Grigorovics a 745-ös oldalszámot kapta. | Fotó: Jantar Hajógyár

Az Admiral Grigorovics a 745-ös oldalszámot kapta. | Fotó: Jantar Hajógyár ,

—–
boki