|

Iráni Ansat vásárlás

A kazanyi székhelyű Kazan Helikoptersz tájékoztatója szerint, a cég kész szállítani Irán részére az általuk gyártott Ansat szállító helikoptert – iráni részről az egészségügyi minisztérium érdeklődik a helikopterek iránt. Az üzletről egyeztetésre az Oroszország és Irán között nem olyan rég újraindult üzleti tárgyalásokon került sor.

A helikoptert eddig az orosz hadsereg rendszeresítette egyedül. Ennek kötelékében 30 darab repül és elsősorban kiképzési feladatokat látnak el velük.

Fotó: Vitaly V. Kuzmin

Fotó: Vitaly V. Kuzmin ,

Az Ansat egy ígéretes konstrukció és egy olyan űrt tölt ki, amit eddig az orosz helikoptergyártók nem töltöttek be mostanáig: a Mi-8/17 szállítóhelikopternél kisebb kategóriás gépek szinte teljes mértékben hiányoznak az export palettájukon. A Russian Helicopters konzorcium egyébként tavaly ősszel döntött az Ansat továbbfejlesztéséről, képességnöveléséről.

A helikopter hagyományos kialakítású, a pilótán kívül pedig még 10 utast tud a fedélzetére venni. A pilótafülke oldalán van egy-egy ajtó, valamint az utastér oldalán is egy-egy le és felnyíló. Ha az utastérből eltávolítják a székeket 1 tonna árút lehet a fedélzetére pakolni. A gép törzse alatt még van egy horog is, amin külső függesztményként 1 300 kiló terhet tud a magasba emelni. A helikopter meghajtásáról két Pratt & Whitney Canada PW207K hajtómű gondoskodik egyenként 630 lóerő teljesítménnyel.

Fotó: Russian Helicopters

Fotó: Russian Helicopters ,