|

Jól halad az orosz An-148 gyártása

Az idei év során újabb orosz gyártású Antonov An-148 típusú repülőgépeket vehet át az Orosz Légierő.

Jurij Boriszov védelmi miniszter-helyettes látogatást tartott az Iljusin hatáskörébe tartozó voronyezsi repülőgép-gyártó üzemben (VASO), ahol például az Il-96 és An-148 utasszállító repülőgépek gyártása folyik, továbbá az Il-112 teherszállító repülőgép is készül majd.

A beszámolók alapján az Orosz Légierő számára készülő Antonov An-148 repülőgépek gyártása ütemterv szerint halad, az idei év során 5 példányt adnak át a megrendelőnek. Ez önmagában nem lenne nagy durranás, de nem szabad elfelejteni, hogy a védelmi minisztérium számára 2013-ban megrendelt típus ukrán fejlesztés és a 2014-es események tükrében nem túl egyértelmű a beszállítói lánc zavartalan működése, hisz az orosz gyártású példányok is tartalmaznak ukrán alkatrészeket, mégpedig 30 százalékban.

Fotó: Dmitrij Terehov

Fotó: Dmitrij Terehov ,

Orosz részről még 2013-ban született megrendelés a típusra, a védelmi minisztérium számára vásároltak 15 példányt. A légierő által üzemeltetett típusból eddig 8 példányt vehetett át, további 3 példány vár átadásra, míg kettő végszerelés alatt áll. Az utolsó példányok leszállítása jövőre esedékes.