|

Irán is érdeklődik a Szu-30 iránt

Újabb vásárlóval bővülhet a Szuhoj Szu-27 Flanker típuscsalád, ugyanis a közel-keleti ország szemet vetett a Szu-30 változatra.

Tavaly ősz óta komoly figyelem övezi Iránt, a perzsa államot sújtó embargó feloldása óta a nyugati cégek számára is nagy piaci lehetőséget nyúlt, valamint a közel-keleti ország számára számos lehetőség nyílt meg, de ennek ellek ellenére olyan beszerzésről szólnak a hírek, mely nem lett volna eddig sem meglepő, hiszen az oroszok – fittyet hányva az embargóra – eddig is szállítottak haditechnikát Iránnak.

KnAAPO Szu-30M2

KnAAPO Szu-30M2 | Fotó: KnAAPO ,

Ennek ellenére komoly sajtó visszhangot kapott a hír, miszerint a perzsa állam 60 darab Szuhoj Szu-30 típusú vadászbombázót szerezne be légiereje modernizálására. Egyelőre nem ismeretes, hogy pontosan melyik verzióra vetettek szemet, a Szu-30MK és a Szu-30M2 is szerepelt a hírekben, de az is lehet, hogy egy külön verzió kerül kifejlesztésre egyedi igények szerint a már meglévő típusokra alapozva. A gépeket ráadásul helyben szerelnék össze, ezzel is támogatván repülőgép-iparjukat.

Megerősítést nyert továbbá az az információ is, miszerint sokáig szemeztek a kínai Csengdu J-10 vadászbombázóval is, de az orosz lehetőség felmerülésével lemondtak róla, hiszen most sokkal potensebb típust szerezhetnek be.

Iránban repülnek az utolsó repülőképes Tomcatek | Fotó: Shahram Sharifi

Iránban repülnek az utolsó repülőképes Tomcatek | Fotó: Shahram Sharifi ,

Irán komoly repülőgép-iparral rendelkezik, igaz, nem a legmodernebb technológiával dolgoznak. Az embargó következtében nem kaptak a nyugati típusaikhoz (F-14 Tomcat, F-5 Freedom Figter és F-4 Phantom II) logisztikai támogatást, ennek ellenére sikerült pótalkatrészeket gyártaniuk a gépekhez és újra repülőképes állapotba hozniuk őket.