|

Újabb iraki üzlet körvonalazódik

Kétnapos iraki látogatása során számos dologról tárgyalt iraki kollégájával Dmitrij Rogozin orosz védelmi miniszter, akit százfős delegáció kísért. A tárgyalássorozat alkalmával felmerült a korábbi orosz-iraki gigaüzlet eddig még meg nem valósuló pontjainak teljesítése, valamint újabb együttműködések és adás-vételek tető alá hozása.

A 2012-ben aláírt, 4,2 milliárd dolláros megállapodás 30 darab Mil Mi-28N harci helikopter, 42 Pantsir-S1 légvédelmi rendszer szállítását tartalmazta, illetve szó esett meg nem nevezett mennyiségű MiG-29M/M2, mobil és fix telepítésű lokátorok, páncélozott járművek és harckocsik, illetve egyéni lőfegyverek beszerzéséről is. Nos, a Mi-28N helikopterek és a légvédelmi rendszerek leszállítása már megkezdődött, emellett 9 darab használt Szu-25 csapásmérő repülőgép is érkezett az Orosz Légierőtől.

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu - Nighthawk9

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu – Nighthawk9 ,

Jelenleg újabb repülőgépek beszerzéséről tárgyalnak, ezúttal a korábban is említett MiG-29M/M2 típusról van célkeresztben. Egyelőre csak kis számú megrendelésről szólnak a hírek, de Irak mindenképpen folytatni kívánja az orosz haditechnikai beszerzéseket is, hogy több lábon álljanak és ellensúlyozzák az amerikaiaktól beszerzett technikát.

A közel-keleti ország korábban is rendelkezett MiG-29-esekkel, MiG-29A és UB verziókkal, összesen 37 darabbal, de az Irak-iráni háború alatt beszerzett gépek közül az Öbölháború végére csupán 12 darab maradt, melyeket végül 1995-ben kivontak őket, mivel nem volt fedezet a hajtóművek nagyjavítására.