|

Tor-M2U – célleküzdés már menetből is

A közelmúltban egy szokványostól teljesen eltérő éleslövészetet hajtottak végre az oroszok a Tor-M2U csapatlégvédelmi rendszerükkel. Az újdonságot az jelenti, hogy ezúttal menetből hajtották végre a rakéták indítását.

A rakétakomplexumot az Almaz-Antej Konszern fejlesztette ki közeli légi célpontok leküzdésére és a világon ez volt az első légvédelmi rakétarendszer, amit már tervezése pillanatában felkészítette precíziós fegyverek leküzdésére, úgymint robotrepülő, lézer irányított bombák, kis hatótávolságú ballisztikus rakéták.

Tor-M2U Moszkvában

Tor-M2U Moszkvában ,

A kísérleti lövészetre a Kapusztyin Jar-i lőtéren került sor. A Tor-M2U komplexum 25 kilométer per óra sebességgel haladt átszeldelt terepen és menet közben lőtte le a 8 kilométerre lévő manőverező célpontot. Ezzel a képességgel a Tor-M2U rendszer egy teljesen új, igen hasznos képességet bizonyított, mely kedvezően hathat a Tor rendszer export mutatóira nézve.

A Tor rendszer 700 méter per szekundum sebességgel haladó célpontokat is képes leküzdeni 1000-től 15 000 méter távolságig, 10 és 6000 méter magasságtartományban. Az M2-es változat szimultán 4 célpont támadására képes – ehhez 1-1 indítóban 8, vagy 16 rakéta áll rendelkezésre. Függően attól, hogy a 9M331, vagy a 9M338-as jelölésű rakétákról van szó.

A szeptember végi tesztről egyelőre sajnos nem igen lelhető fel videó, így ez egy olyan videó, amin álló helyzetű Tor-M2 semlegesít párhuzamosan beérkező rakétákat.