|

CS/LS5 géppisztoly

A 2010-es évek környékén jelentek meg képek egy MP5-re nagyon hasonlító kínai gyártású géppisztolyról, melyet elsődlegesen rendőri alakulatoknak, belbiztonsági erőknek szánnak. Egy korai prorotípus 2009-ben bemutatkozott már a CIPATE (China (Beijing) International Exhibition and Symposium on Police Equipment and Anti Terrorism Technology and Equipment) kiállításon, de a végleges modellre a 2012-es kiállításig kellett várni. A fegyvert egy magánkézben lévő cég fejlesztette ki a Chongqing Jianshe Industry Group, az értékesítés pedig az állami kézben lévő Norinco cégen keresztül történik majd.

CS/LS5 géppisztoly (Forrás: defenceforumindia.com)

CS/LS5 géppisztoly (Forrás: defenceforumindia.com) ,

A fegyverről egészen mostanáig nem lehetett sokat tudni. Első ránézésre a legendás HK MP5 másának tűnt, 9X19 milliméteres Parabellum lőszerrel tüzel, amit a kínaiak DAP-92 jelöléssel rendszeresítettek. A kiállítási anyagokból az még kiderül, hogy a standard 9 milliméteres lőszeren kívül képes “kevésbé halálos” gyengyített lőportöltetet használó gumilövedékek kilövésére is. Parabellum lőszerrel a hatásos lőtáv 150 méter, míg gumilövedékekkel 80, de úgy, hogy egy 10 méteres biztonsági távolságot be kell tartani, csak az után veszít annyit a lövedék az erejéből, hogy már ne legyen halálos.

SMG9 géppisztoly (Forrás: www.all4shooters.com)

SMG9 géppisztoly (Forrás: www.all4shooters.com) ,

Most viszont beindúl a fegyver civil (félautómata), változatának az exportja, méghozzá európában. A félautómata változatot szintén Kínában gyártják majd, de azúttal a Sino Defense Manufacturing gyár, az európai értékesítés kizárólagos jogát az olasz Prima Armi S.r.l. cég kapta meg. A fegyvert átnevezték a sokkal jobban hangzó SMG9-re, mely a továbbiakban is 9 milliméteres Luger töltényt használ majd. Az olasz piac igényeinek kielégítésére elkészült a fegyver 9X21 milliméteres IMI töltényt tüzelő változata is, mivel a standard 9X19 milliméteres lőszer civil használata tiltott. A fegyverről pedíg részletes bemutatás is készült sok és részletes képpel, melyből kiderűl a belső működése is.

Összehasonlítás végett itt egy MP5-ös fényképe (Forrás: www.dndguns.com)

Összehasonlítás végett itt egy MP5-ös fényképe (Forrás: www.dndguns.com) ,

Itt pedíg az európai piacra szánt SMG9 (Forrás: www.all4shooters.com)

Itt pedíg az európai piacra szánt SMG9 (Forrás: www.all4shooters.com) ,

Mint eddig feltételezni lehetett a CS/LS5 géppistoly a legendás HK MP5 koppintása. A most megjelent képekből viszont kiderül, hogy teljesen más megoldást alkalmaztak a kínai tervezők. Míg az MP-5-ös görgőkkel késleltetett tömegzáras rendszerű fegyver, addíg a CS/LS5-ös gázdugattyús működésű, méghozzá a kalasnyikov rendszerű gépkarabélyoknál jól ismert hosszú gázdugattyú-hátrasiklásos. Ez magyarázza meg, hogyan tudták megoldani azt a problémát amit a kisebb lőportöltettel készült töltény támasz. A gázátömlő nyílás képes szabályozni a dugattyút mozgató gázmennyiséget, így gyengébb lőszer esetén is biztosítani tudja a megfelelő mennyiségű és nyomású gázt. Ez pedíg teljesen új perspektívákat nyújt az őt használó rendőröknek, hiszen a rendőri intézkedések többségében felesleges a teljes értékű lőszer használata. Viszont végig megmarad a képesség, hogy ha a helyzet úgy követeli meg akkor egy egszerű tárcserével már teljes értékű lőszerrel lehet tüzelni.

Kiszerelt állapotban a visszatoló rugó és a zárkeret. Megfigyelhető, hogy a zárkeret és a gázdugattyú egy egészet alkot mint a Kalasnyikov rendszerű fegyvereknél. (Forrás: www.all4shooters.com)

Kiszerelt állapotban a visszatoló rugó és a zárkeret. Megfigyelhető, hogy a zárkeret és a gázdugattyú egy egészet alkot mint a Kalasnyikov rendszerű fegyvereknél. (Forrás: www.all4shooters.com) ,

A fegyver szétszerelt állapotban. A fegyver csöve és a tok felső része egy egységet alkot. Ebben helyezkedik el a zárkeret, a zár, a visszalotó rugó és ezen helyezkedik el az irányzék is. Ez egy csapszeggel kapcsolódig a tok alsó részéhez. Ebben található az elsütőmechanizmus, biztosító/tűzváltó kar, tárfészek, tárkioldó gomb és erre kapcsolódik a becsukható váltámasz is. (Forrás: www.all4shooters.com)

A fegyver szétszerelt állapotban. A fegyver csöve és a tok felső része egy egységet alkot. Ebben helyezkedik el a zárkeret, a zár, a visszalotó rugó és ezen helyezkedik el az irányzék is. Ez egy csapszeggel kapcsolódig a tok alsó részéhez. Ebben található az elsütőmechanizmus, biztosító/tűzváltó kar, tárfészek, tárkioldó gomb és erre kapcsolódik a becsukható váltámasz is. (Forrás: www.all4shooters.com) ,