|

EAPS ID – drónvadászat C-RAM rendszerrel

Idei év tavaszán mutatták be a Picatinny Arsenal képviselői megoldásukat az aknavetők és rakétavetők jelentette veszélyekre. Az általuk kidolgozott EAPS ID (Extended Area Protection and Survivability) rendszer csöves megoldást használ a C-RAM (counter rockets, artillery and mortars), azaz rakéták és tüzérségi lövedékek jelentette fenyegetés semlegesítésének feladatára a már tervbe vett rakétás helyett.

„Ahogy csökken a a védendő terület, úgy lesz egyre hatékonyabb a csöves rendszer a rakétással szemben.“ – nyilatkozta az EAPS program vezetője. „Nincs szükség annyi lövedékre és a csöves rendszernek vannak bizonyos logisztikai előnyei is.”

Az EADS ID egy makettje | Forrás

Az EADS ID egy makettje | Forrás ,

Forrás">

A rendszer alapját 50 milliméteres gépágyúból kilőtt távirányítású lövedék jelenti, mely rádiójelek alapján képes röppályáját irányítani és úgyszintén távirányításra robban fel a cél előtt. A harci rész kiképzése jobban hasonlít a régebben használatos kartács lőszerekéhez. Az előre gyártott repeszek nem veszik körbe a robbanóanyagot, hanem az előtt helyezkednek el. Mikor a lövedék felrobban, a repeszeket előre lövi ki és hasonló hatást ér el mintha sörétes puskából lőtték volna ki őket. Ezt a megoldást használja az AHEAD rendszer is, csak ott a lőszer nem irányított és időzítő indítja be a lőszer cél közeli detonációját.

Az EAPS ID működési elve |  Forrás

Az EAPS ID működési elve | Forrás ,

Forrás">

A rendszer továbbá megoldást kíván nyújtani az utóbbi években megugró számú UAV fenyegetésre. Míg 1999-ben az USA elemzői 20 típusról és kb. 800 darabról tudtak a világ különböző pontjain, 2010-ben már 200 típusról és 10 000 darabot számoltak amibe beleférnek az egészen kicsi és nagy távirányított repülőeszközök is.

Az arizonai Yuma tesztközpontban végzett próbalövészet keretén belül két UAV-t lőttek le az irányított lövedékekkel. Azért, hogy a rendszert minél költséghatékonyabbá tegyék, a legtöbb technikát a földi irányítóközpontba sűrítették, míg a lőszert megpróbálták minnél olcsóbbra legyártani. A földi irányítóközpont úgy a célpontot mind a lőszert nyomon követi és a kapott adatokból számolja ki a pályakorrekciós jeleket, valamint a ideális detonáció helyét és időpontját. Ezt rádiójeleken továbbítja a lőszernek, amibe csak a végrehajtáshoz szükséges technológiát építették be.