|

Amerikai nehézfegyverzetet telepítenek Kelet-Közép-Európába

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter keddi, tallini látogatása során úgy nyilatkozott, hogy több kelet-közép-európai állam is beleegyezett abba, hogy ideiglenes jelleggel amerikai nehézfegyverzet települjön területére.

Az amerikai védelmi miniszter által elmondottak alapján a Balti országokon felül Lengyelország, Románia és Bulgária jelezte, hogy század, vagy zászlóalj méretű amerikai erők érkezzenek területére.

Carter elmondása szerint egy Armored Brigade Combat Team eszközállománya – harckocsik, gyalogsági harcjárművek és tüzérség – lesz szétosztva Kelet-Közép-Európa keleti határa mentén. Az amerikai miniszter 250 járműről beszélt, mely eszközállomány már egyébként Európába lett telepítve és melyet németországi telepítések egészítenek majd ki. A szóban forgó amerikai erők a már lassan megszokott módon ide-oda fognak települni a határ mentén különféle hadgyakorlatokat végrehajtva a helyi NATO erőkkel közösen.

A Pentagon által kiadottak alapján ennek a 250 járműnek a nagyobb részét M2 és M3 Bradley gyalogsági harcjárművek teszik majd ki, de érkezik majd nagyjából 90 M1 Abrams is. Az M109 önjáró tarackok száma 20 db alatt marad a tervek szerint.

Armored Brigade Combat Team szintű lőgyakorlat

Ashton Carter bejelentésére még aznap reagáltak az oroszok: az Állami Duma védelmi bizottságának első alelnöke, Szergej Zsigarev arról beszélt az orosz sajtónak, hogy Moszkva ezen amerikai lépés ellensúlyozása érdekében elképzelhető, hogy kénytelen lesz megerősíteni katonai jelenlétét Kalinyingrádban.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.