|

MiG-31 bázisok Oroszország északi határa mentén

Az orosz légierő vezérkari főnökének közelmúltbeli bejelentése szerint, az egykori sarki támaszpontok reaktiválásának részeként 2017-től MiG-321 típusú elfogó vadászok települnek majd a Jakutföld északi határán fellelhető Tikis falu melletti, egykoron katonai repülőtérre.

No persze ehhez előbb rendbe is kell tenni azt a bizonyos repteret, hiszen az 1950-es években a Tupoljev Tu-95 stratégiai bombázók észak-amerikai irányú esetleges „vonulásának” támogatása céljából létrehozott repülőtér jelenlegi formájában alkalmatlan a feladatra: a védelmi minisztérium tulajdonában lévő létesítményt egyébként 2012-ig használták a szomszédos kis település ellátása érdekében.

Ez változott meg 2 évvel ezelőtt, mikor a minisztérium a helyiek előzetes tájékoztatás nélkül, a futópálya állapotára hivatkozván bezárta a repteret. Majd 2013-ban újra megnyitotta, miután Tyikszi falu ellátása nehézségekbe ütközött.

A MiG tervezőiroda nagyméretű, modernizálás alatt álló típusa Oroszország északi határai mentén nem csak Jakutföldön lesz megtalálható, hiszen a tervek szerint Alaszkával „szemközt”, a Bering-tenger mentén, Csukcsföld központjának számító Anadir melletti, egykoron szintén a szovjet stratégiai bombázók számára létesített, Ugolny repülőtéren is települnek majd. Ugyan katonai gépek 1992 óta nem állomásoznak itt állandó jelleggel, de a repteret ettől még nem kell reaktiválni, hiszen jelenleg is használatban van, adott esetben szélestörzsű utasszállítók által is.

[googlemap src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zo1MMcujLNvQ.ku4-qKQKXL1s”]