|

Sosna közel a gyártáshoz

Ez év végéig hajtják végre a Sosna (Cocнa; magyarul: Fenyő) mobil, kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer éles lövészeti tesztjeit, hogy már 2015-ben megindulhasson a gyártás India számára, állítja Dr. Vladimir Slobodchikov, az oroszországi Nudelman Precision Engineering Design Bureau (KBtochmash) ügyvezető igazgatója.

Palma | Forrás: raketaezred.hu

Palma | Forrás: raketaezred.hu ,

”Októberben kerül sor a rendszer végső tesztelésére” – nyilatkozta a cégvezető az AAD (Africa Aerospace and Defence) expón, melyet a Dél-Afrikai Pretoriában rendeztek szeptember 17. és 21. között.

MT-LB Sosna-rendszerrel felszerelve | Forrás: raketaezred.hu

MT-LB Sosna-rendszerrel felszerelve | Forrás: raketaezred.hu ,

Slobodchikov a repülőeszközök, precíziós fegyverek, és könnyű páncélozott földi célpontok elleni „utolsó védelmi vonalnak” nevezte a Sosna rendszert, mely ugyanazt a Sosna–R kétfokozatú rakétát használja, mint a cég másik légvédelmi rendszere a hajófedélzeten alkalmazott Palma, ez utóbbi rendszer az orosz és a vietnami haditengerészetnél áll szolgáltban.

Sosna-R | Forrás: raketaezred.hu

Sosna-R | Forrás: raketaezred.hu ,

A rakéta hatótávolsága 1 km-től 10 km-ig terjed, a harci-rész két robbanófejjel került kialakításra, ezek összsúlya 7kg. Az első repesz robbanófej közelségi gyújtóval lép működésbe, míg a második robbanófej (szintén repeszhatással) közvetlen találat estén pusztítja a célokat. A rakéta vezérlését az indítási-gyorsítás fázisában rádióparancsok adják, amit a repülés következő szakaszában egy lézersugár rávezető rendszer vesz át. Az optikai tűzirányító rendszer teszi a Sosna-t nagy túlélő-képességű és nehézen zavarható légvédelmi rendszerré a KBtochmash szerint.

Minden Sosna önjáró szállító-indítóállvány 12 darab tűz-kész rakétával rendelkezik, és 12 perc alatt lehet újratölteni. Egy parancsnoki jármű – mely felderítést és célelosztást végez – több szállító-indítójárművel képes együttműködni.

Az önjáró szállító-indítóállvány a televiziós- és hőkamera segítségével vízszintesen 60°-ban, függőlegesen 20°-ban képes kutatni a kijelölt felelőségi szektorában. Továbbá az eszközök rendelkeznek egy passzív optikai detektálási képességgel, amely vízszintesen 360°-os (azaz körkörös), helyszögben pedig -5° és +60° közötti lefedettséget biztosít.

Slobodchikov nem árult el részleteket a rendszer felderítési távolságáról. Annyi azonban bizonyos, hogy a rendszer megfelelő távolságon deríti fel és veszi követésbe a célokat ahhoz, hogy a rakétaindítás időben történjen a 10 km-en lévő célmegsemmisítés érdekében. A Sosna autonóm optikai érzékelő rendszer képes egyszerre 50 célt követni, és egy célra rakétát rávezetni mozgás közben.

Sosna R | Forrás: raketaezred.hu

Sosna R | Forrás: raketaezred.hu ,

Az AAD Shown kiállított Sosna modell egy MT-LB típusú többcélú páncélozott szállító járműre szerelt változat, de Slobodchikov szerint akármelyik hasonló méretű jármű alkalmas lehet a rendszer számára. Az indiai hadsereg által használatos Sosna-t hordozó jármű egyelőre nem ismert.

Forrás: MH 12. Arrabona Rakétaezred

A gyártó honlapján szereplő leírások a két változatról

Sosna
Palma