|

Tucatnyi L-159-es kerülhet még idén Irakba

A cseh Aero Vodochody Aerospace repülőgép-gyártó vállalat közleménye szerint sikerült lefektetniük a cseh Védelmi Minisztériummal azon szerződés alapjait, melynek értelmében Irak 12 darab L-159 típusú repülőgépet vásárol majd tőlük. A korábbi 15 darabbal ellentétben tehát csak egy tucat Alca juthat Irakba, melyek közül 2 két-, a többi együléses lesz. Ennek ellenére az Aero visszavásárol 15 darab L-159-est a cseh kormánytól. Utóbbiak között található négy jelenleg is aktív állományban lévő Alca, 11 pedig tárolás alatt álló, tartalék példány. Mint ismeretes, az Aeronak a közelmúltban már sikerült 14 darab L-159-est eladnia az amerikai Draken vállalatnak, így viszonylag rövid időn belül lezárulhat az Alcák kálváriája.

Ladislav Simek, az Aero Vodochody elnöke abszolút sikerként értékelte a védelmi tárcával való tárgyalásokat, melyek megnyitották az utat a repülőgépek eladása felé.
„Intenzív, kihívásokkal teli és professzionális egyeztetést folytattunk a minisztériummal. Sok esetben kellett kemény konszenzusokról megállapodnunk, különösen, mikor a végső árról tárgyaltunk. Ám mindezekkel együtt áttörésről beszélhetünk: a cseh légi közlekedési iparág újabb esélyt kapott, hogy a befolyó pénzből fejlesztéseket hajtsunk végre.” – nyilatkozta Simek.

L-159 ALCA a 2013-as kecskeméti repülőnapon. | Fotó: Spawn, HTKA

L-159 ALCA a 2013-as kecskeméti repülőnapon. | Fotó: Spawn, HTKA ,

A szerződés az Aero közleménye szerint teljes körű szolgáltatást tartalmaz majd, azaz a gépeken kívül logisztikai ellátmányt, képzési és karbantartási támogatást, felügyeletet, infrastrukturális beruházásokat, illetve fegyvercsomagot is magába foglal. A fővállalkozóval együtt 37 cseh cég vesz majd részt a munkában, mely értéke 600 millió korona körül mozog, és mintegy 80-100 új munkahelyet teremt Csehországban.

A menetrend egyébként a következőképpen néz ki: az Aero Vodochody a következő egy-két hétben benyújtja az Irakkal kötendő szerződésre szóló javaslatát a cseh kormány elé, melynek el kell fogadnia azt. Amikor ez megtörtént, kezdődhetnek a szállítások, tehát akár még idén ősszel elindulhat az L-159-esek Irakba telepítése.